Avslutade projekt
Biotop-öar
Bristen på biodiversitet i jordbrukslandskapet är ett växande problem, särskilt på grund av intensivt jordbruk med stora monokulturfält. Detta påverkar den naturliga miljön, hållbarheten och produk...
Läs merVår projektverksamhet är omfattande och pågår över hela landet. Här hittar du aktuella och avslutade nationella samt regionala projekt inom våra olika verksamhetsområden.
Du kan söka efter ett projekt genom att skriva in projektets namn, genom att välja ämne eller region. Mycket nöje!
Avslutade projekt
Bristen på biodiversitet i jordbrukslandskapet är ett växande problem, särskilt på grund av intensivt jordbruk med stora monokulturfält. Detta påverkar den naturliga miljön, hållbarheten och produk...
Läs merPågående projekt
Nu kan du som är småskalig mathantverks-, livsmedels- och måltidsturismföretagare på landsbygden få skräddarsydd hjälp att hitta finansiering av ditt företag. Den här insatsen pågår under 202...
Läs merPågående projekt
Kunskap är färskvara, den behöver hela tiden uppdateras och utvecklas. Hushållningssällskapets löfte ”Kunskap för landets framtid” förpliktigar och vi arbetar för att hitta digitala vägar att l...
Läs merAvslutade projekt
"Låt tekniken driva ditt företag framåt” Ny teknik och digitalisering är otroligt viktigt för lantbruket. Ny teknik gör att miljöeffekterna blir bättre, arbetstiden mindre, skörde mängden ...
Läs merPågående projekt
Ett samarbetsprojekt som skapar bättre förutsättningar för hela vårt ekosystem. Genom att odla blommande fältkanter eller trädor gynnar vi våra bin och andra pollinerare. Genom att flera akt...
Läs merPågående projekt
Hushållningssällskapet Jönköping driver tillsammans med Vasens lantbruk och energikonsult Pär-Eric Lantz ett projekt som ska säkra energiförsörjningen på gårdar i kris och göra dessa mindre sårbara...
Läs merPågående projekt
Hushållningssällskapet Sjuhärad kommer att skapa en av världens första certifieringar för kolsänksrätter med biokol inom projektet ”Kolsänksrätter med biokol”. Syftet med projektet ä...
Läs merPågående projekt
Antalet lagkrav som berör lantbruksföretag ökade med 120 % under perioden 1996 till 2016. Det totala antalet lagkrav för en mjölkproducent med växtodling var ca 450 stycken. Det finns omfattan...
Läs merPågående projekt
Antalet kvinnliga lantbrukare ökar stadigt, samtidigt som det finns utmaningar i jämställdhetsfrågorna. Hushållningssällskapet har initierat ett projekt med fokus på att öka jämställdheten i de grö...
Läs merPågående projekt
LEVA är ett koncept för förstärkt lokalt åtgärdsarbete mot övergödning och är en del i en större riksomfattande satsning i ett samarbete mellan Havs-och Vattenmyndigheten, Jordbruksverket, Sveriges...
Läs merPågående projekt
Projektet är ett samarbete mellan Hushållningssällskap och lantbrukare i hela Sverige. Lantbrukarna i projektet bedriver ekologisk dikoproduktion. Projektet kommer att undersöka behovet av svave...
Läs merPågående projekt
Projektet ”Ökad robusthet i primärproduktion” syftar till att öka beredskapen inom lantbruket genom att arrangera studiebesök på gårdar som redan arbetar aktivt med beredskap. Målet är att skapa et...
Läs merAvslutade projekt
Välkommen-på-middag innebär måltidsglädje och social samvaro för personer som behöver lite extra stöd i vardagen. I Välkommen-på-middag träffas deltagarna hemma hos varandra och bjuder på middag ...
Läs merAvslutade projekt
MatFröjd är en lättillgänglig och pedagogisk receptapp för äldre, anhöriga, volontärer och hemtjänstpersonal. Appen ska ge inspiration till att planera och skapa måltider så att både måltidssitua...
Läs merAvslutade projekt
GoGlad är en digital spelapp som skapar morötter i dubbel bemärkelse. Dels i form av virtuellt odlade morötter och andra grödor, dels i form av inspiration för att röra på sig mer. Appen GoG...
Läs merAvslutade projekt
Receptappen MatGlad-helt-enkelt på TSP (teckenspråk) är en kokboksapp som använder bilder och filmsekvenser för matlagning med teckenspråk. Den innehåller 44 recept och maträtterna presenteras med ...
Läs merAvslutade projekt
I appen MatGlad-helt-enkelt stöttas användaren genom hela matlagningen med hjälp av filmsekvenser och talstöd. Den hjälper många med lässvårigheter att bli mera självständiga i sin vardag. MatGlad-...
Läs merPågående projekt
Mat-Musik-Minnen 2.0 Nu har Hushållningssällskapet Västra fått möjligheten att vidareutveckla appen Mat-Musik-Minnen - appen som öppnar möjlighet för samtal kring glömda minnen och stimulerar olik...
Läs merPågående projekt
MatGlad är en digital kokbok med härliga matbilder och instruktioner steg-för-steg som gör det enklare och roligare i köket - alla kan laga mat! MatGlad är ett hjälpmedel för att kunna planera o...
Läs merAvslutade projekt
TAKK-för-maten är en kokboksapp som använder bilder, filmsekvenser, enkel text, tal och tecken för att visa hur man lagar mat. Denna digitala kokbok underlättar vardagen och gör matlagningen tydlig...
Läs merPågående projekt
Det övergripande målet i projektet DivGrass är att främja både den biologiska mångfalden och resiliensen mot klimatförändringar på gårdar med mjölkproduktion. Genom att öka den biologiska mångf...
Läs merPågående projekt
Syftet med projektet är att öka kunskapen, lönsamheten, driftseffektiviteten och miljönyttan för den gårdsbaserade biogasproduktionen. Målet med projektet är få en ökad lönsamhet samt öka och sprid...
Läs mer
Hushållningssällskapet Västernorrland driver två projekt inom kompetensutveckling: Kompetensutveckling livsmedel och besöksnäring samt Kompetensutveckling stärkt konkurrenskraft ochdjurvälfärd. Det...
Läs merAvslutade projekt
Anlagda våtmarker kan ha en stor betydelse för populationer av vildbin i jordbrukslandskap. I projektet Wetlands 2.0 undersöktes hur bin och andra pollinerare utnyttjar anlagda våtmarker och hur en...
Läs merAvslutade projekt
Under det senaste decenniet har anlagda våtmarker diskuterats som lösningar för olika miljönyttor, såsom flödesbuffring, vattenmagasinering och kolinlagring i organiska marker. Däremot har forsknin...
Läs merPågående projekt
För att möta företagens behov både nu och framöver kommer projektet att producera kunskapssammanställningar, faktablad, poddar, filmer och informationsträffar samt olika demoodlingar inom en rad ol...
Läs mer
Syftet med projektet är att sprida kunskap inom ämnet skog och klimat. Skogsägare ska erbjudas möjlighet att ta del av befintlig klimatforskning om hur klimatförändringarna påverkar skogsbruket sam...
Läs merPågående projekt
Projektet syftar till att sprida kunskap om askåterföring. Aska som återförs till skogsmarken motverkar försurningen, ökar produktiviteten och minskar aska på deponi. Osäkerheten kring askåterförin...
Läs mer
Genom medfinansiering genom Landsbygdsprogrammet 2014-2020 har flera aktiviteter riktade till grönsaksodlare och jordbruksföretag genomförts. Det handlar om studieresa för grönsaksodlare, kurs för ...
Läs mer
Genom medfinansiering genom Landsbygdsprogrammet 2014-2020 har två stycken demonstrationsodling, en inom grönsaker och en inom protein- och grönfoder, genomförts på Öjebyn Agro Park under 2021. I g...
Läs merPågående projekt
Det är inte alltid enkelt för mötesarrangörer med ambitionen att erbjuda hållbar mötesmat, att veta vad man behöver väga in i detta, olika delar kan också stå i konflikt med varandra. I detta proje...
Läs merPågående projekt
Oroliga tider har satt fokus på vår inhemska livsmedelsproduktion. Primärproduktion samt livsmedelsförädlingen har utmaningar kring lönsamhet och svårt att hitta kvalificerad arbetskraft. Men de ha...
Läs merPågående projekt
För många företag inom animalieproduktionen är det idag en sviktande lönsamhet på grund av stigande priser på insatsvaror, ökade problem med större svängningar i väderförhållanden och stagnerande e...
Läs merPågående projekt
För att stärka och utveckla trädgårdsodling i de kargaste odlingszonerna, odlingszon 5+, startar nu Hushållningssällskapet Jämtland projektet Trädgård i zon norr. Projektet ska skapa förutsättni...
Läs merPågående projekt
Projektet är en förstudie som genomförs av Hushållningssällskapet Jämtland samt SINTEF. Projektets målsättning är att ta fram kunskapsunderlag och analysera värdekedjan i matsystemet utifån resilie...
Läs merAvslutade projekt
Att växthus kan läcka växtskyddsmedel är välkänt men vilket vatten är det som innehåller växtskyddsrester? Provtagning av olika vattenflöde i växthus kommer att göras under hösten 2019. De vatt...
Läs merPågående projekt
Projektet syftar till att göra det enklare för lantbrukare och rådgivare att lyckas med sina mellangrödor. I en webportal ska aktuell information kring arter, exempel från verkligheten, etabler...
Läs merAvslutade projekt
Projektet är en fortsättning på det som gjordes kring mobil gröngödsling till havre. Nu har vi undersökt hur mobil gröngödsling till höstgrödor kan fungera. ”Mobil gröngödsling” betyder att grön...
Läs merPågående projekt
Inom projektet Hållbarhetspiloten Mat undersöker vi hur det lokala arbetet för ett hållbart livsmedelssystem kan utvecklas och stärkas. Vi analyserar möjligheter och utmaningar och vill visa goda e...
Läs merPågående projekt
Bagarna efterfrågar mjöl från åkrarna i länet och konsumenternas intresse för lokala råvaror ökar. Med ett förändrat klimat och lämpliga sorter utökas dessutom möjligheterna att odla spannmål till ...
Läs merAvslutade projekt
Andelen ekologiskt odlad areal ökar och tillgången på ekogodkänd gödsel är begränsad. Det är hård konkurrens om tillgängliga gödselmedel och priserna är höga. Det gör det intressant att undersöka m...
Läs merPågående projekt
Climates smart advisors syfte är att stärka den europeiska jordbruksrådgivningens olika partner, vilket ska leda till en snabbare användning av klimatsmarta jordbruksmetoder i lantbruk i ett bredar...
Läs merPågående projekt
Rådgivarnas kunder ska vara företag som är verksamma inom livsmedelsproduktion och förädling, samt försäljning och distribution av lokala livsmedel. Fortbildningen ska öka rådgivarnas förmå...
Läs merPågående projekt
I projektet Kompetenscentrum "Mat i Norr" ska ett innovationscentrum för utveckling av småskaliga livsmedelsprodukter växa fram. Förädlingen inom livsmedelsföretagandet i regionen har förutsättn...
Läs merPågående projekt
2013 publicerades Handboken om Energieffektivisering – Energieffektivisering i djurproduktionen. Mycket av det som står i handboken baseras på information ihopsatt under flera år fram till 2013. I ...
Läs merPågående projekt
”Metoder för ogräshantering i mångårig ekologisk odling” är ett tvåårigt projekt (2023-2024) placerat på Lilla Böslid i Eldsberga. Målet med projektet är att utvärdera vilka etablerade metoder för ...
Läs merAvslutade projekt
Projektet ger nya skogsägare kunskaper och visar exempel åtgärder med både positiva och negativa utfall på skogsbruksåtgärder utifrån natur-, kultur- och social hänsyn. Som deltagare i projektet sk...
Läs merPågående projekt
Det är vanligt att dikor lägger på sig vikt under sinperioden. För att minska detta försöker man ge foder med mycket fiber t ex halm. Då riskerar kon istället att få för lite protein, vilket i sin ...
Läs merAvslutade projekt
Åkerböna är en viktig fodergröda i ekologisk produktion och den odlade arealen ökar. Otillräcklig svaveltillgänglighet i jorden kan påverka utbyte, proteinhalt, och aminosyrasammansättning. Vi ska ...
Läs merPågående projekt
Bomullsmögel orsakas av svampen Sclerotinia sclerotiorum och kan orsaka stora skördeförluster i raps. Den jordbundna smittan i form av sklerotier har stor betydelse för utvecklingen av angrepp ...
Läs merAvslutade projekt
Under hösten startas ett nytt projekt där projektgruppen ska testa möjligheterna till att söka upp och hitta växtskadegörare och ogräs med hjälp av sökhundar. Projektet koordineras av Västra Götal...
Läs merAvslutade projekt
Ogräs konkurrerar med grödor om näring, utrymme och ljus. De orsakar stora problem i ekologisk odling och ofta behövs fler mekaniska bekämpningsåtgärder. I konventionell odling används herbicider m...
Läs merAvslutade projekt
Hushållningssällskapet har på uppdrag av Länsstyrelsen tagit fram rapporten ”Planeringsunderlag för brukningsvärd åkermark i Kalmar län” för att lyfta vad som kan klassas som brukningsvärd jord...
Läs merAvslutade projekt
Vårt svenska lantbruk är viktigt för en sund livsmedelsframställning. Inom det svenska lantbruket jobbar man med olika åtgärder för att nå miljökvalitetsmålen. När det gäller klimatfrågan pågår ett...
Läs merAvslutade projekt
En bra jord som genererar höga och jämna skördar utan förluster är det bästa även i klimatsynpunkt. För att rötterna ska kunna utvecklas i en stor jordvolym krävs en bra markstruktur med hög po...
Läs merAvslutade projekt
Är du intresserad av ekologisk grönsaksodling och vill se hur etablerade grönsaksodlare gör? Följ med på vår virtuella studieresa till åtta grönsaksodlare i Sverige! (mer …)
Läs merPågående projekt
Hur mycket mer ko kan lagras in i betesmark med holistik betesdrift och hur mycket mer foder kan produceras på ett hållbart sätt? Holistic Management är en betesmetod som går ut på att ha en s...
Läs merAvslutade projekt
Projektet har utvärderat och följt upp gårdsbiogasanläggningarna i Sverige under åren 2018-2021. I projektet har vi arbetat med aktivt nätverksarbete mellan biogasanläggningar med syfte att utbyta ...
Läs merAvslutade projekt
Syfte och mål Syfte och mål med projektet har varit att stärka livsmedelsföretags kunnande inom marknadsföring för att de ska nå ut på marknaden med sina produkter & öka omsättningen. De ska p...
Läs merPågående projekt
Projektet – Ägarskifte för en säkrad livsmedelsproduktion Målet för projektet är att skapa förutsättningar för lantbruksföretag i Jönköpings län att genomföra bra och hållbara ägarskiften. Tack...
Läs merPågående projekt
Projektet ERFA Grön Arena arrangerar erfarenhetsträffar för dig som erbjuder tjänster inom social omsorg, skola och hälsa med gården som bas. Syftet är att ge dig som verkar inom Västra Götalan...
Läs merAvslutade projekt
Att ställa om sin produktion till ekologisk kan vara ett stort steg att ta. Det är många frågor som ska besvaras. En omställning till ekologisk grisproduktion påverkar inte bara den enskilda produk...
Läs merAvslutade projekt
Smaka på Vänern syftade till öka allmänhetens kunskap om fisken i Vänern och hur fisket i sjön fungerar. Projektet har sedan 2016 fram till 2021 gjort 12 nedslag i kommunerna runt Vänern med inform...
Läs merAvslutade projekt
I vårt projekt, REKO Jämt Här, så vill vi skapa möjligheter för REKO-ringar att fungera i glesare bygd i Jämtland och Härjedalen. (mer …)
Läs merAvslutade projekt
Matkompetenscentrum Jämtland Härjedalen är ett avslutat samarbetsprojekt för livsmedelsproducenter och besöksnäringen i Jämtlands län. (mer …)
Läs merAvslutade projekt
Hushållningssällskapens Förbund har tilldelats projektmedel av Jordbruksverket för att fortsätta arbetet med att stärka svensk fiskodling. Projektets syfte är att skapa en etableringsguide för pote...
Läs merAvslutade projekt
Skogsbruket och sättet att sköta skog är i ständig förändring. Forskning, utveckling och innovationer driver skogsbruket framåt och skapar lönsamhet i alla led, från sågverk till skogsägare. (mer …...
Läs merAvslutade projekt
Aktiviteten genomförs för att öka kunskapen om vattendrags vattenmiljöer och hur dessa påverkas av omkringliggande miljöer. Syfte Med ökad förståelse om hur vattenmiljöerna fungerar blir det ...
Läs merAvslutade projekt
Trygga din egen vattenförsörjning och gör miljönytta genom att utnyttja näringsrikt överskottsvatten. Använd vattnet effektivt till bevattning under torra perioder. (mer …)
Läs merAvslutade projekt
Beskrivning, miljömål och syfte Hushållningssällskapet äger Helgesbo, vari det finns ett äldre inägoområde med höga naturvärden kallat Fanketorp. Många av naturvärdena har vuxit fram genom bete, o...
Läs merPågående projekt
Det finns ett stort behov av att öka den praktiska kunskapen och stödet inom process och teknik för den svenska lantbruksbaserade biogasbranschen. Särskilt om densamma ska kunna utvecklas och expan...
Läs merAvslutade projekt
Hushållningssällskapet Halland har fått beviljat stöd för att bilda en innovationsgrupp för att vidareutveckla odling av en i Sverige ny perenn gröda.
Läs merAvslutade projekt
Ökad kunskap om ekosystemtjänster, såsom pollinering och biologisk kontroll av skadegörare, kan bana väg för uthålliga sätt att öka grödans produktivitet uthålligt – så kallad ekologisk intensifier...
Läs merAvslutade projekt
Humlor knutna till odlingslandskapet pollinerar både vilda växter och odlade grödor när de besöker blomma efter blomma i sitt sökande efter föda. Odlingslandskapet, och därmed också en av humlornas...
Läs merAvslutade projekt
Fler och fler intresserar sig för att odla blomremsor med pollen- och nektarproducerande växter för att gynna nyttodjur som pollinerande insekter och naturliga fiender till skadegörare. (mer …)
Läs merPågående projekt
Genom projektet Ekolots har vi möjlighet att stötta dig som är småskalig livsmedelsproducent att bli ekologisk och/eller att öka utbudet av ekologiska produkter genom nya produkter eller försäljnin...
Läs merPågående projekt
En betydande del av den svenska åkermarken har P-AL värden som ligger i klass I och II. Regeln max 22 kg fosfor per hektar från stallgödsel innebär också att värdena sjunker på grovfoderintensiva g...
Läs merAvslutade projekt
Syftet med projektet var att utvärdera om N-sensorn fungerar även om man kör med varierad utsädesmängd. På ett fält såddes korn med fast respektive varierad utsädesmängd. Slutkvävegivan gavs...
Läs merAvslutade projekt
Projektet undersökte effekten av markpackning och slitage på skördenivå, artsammansättning och foderkvalitet i intensiva slåttervallar. Läs slutrapporten - Markpackning vall
Läs merAvslutade projekt
Integrerade skyddszoner är ett miljöverktyg för att rena dränerings- och ytvatten från åkermark, framtaget av Hushållningssällskapet Halland. Genom finansiering från BalticSea2020 drev Hushållnings...
Läs merAvslutade projekt
Nivåvåtmarker är ett nytt miljöverktyg utvecklat av Hushållningssällskapet Halland. Ett verktyg där näringsämnen som läcker från åkermark ses som en resurs och inte ett problem. Våtmarkerna är utfo...
Läs merAvslutade projekt
Detta projektet var direkt kopplat till Integrerade Skyddszoner. Syftet var att undersöka hur de integrerade skyddszonerna påverkar den biologiska mångfalden - både terrestra och akvatiska organism...
Läs merAvslutade projekt
Cinderella var ett forskningsprojekt som drevs av universitetet i Greifswald, Tyskland. Vi deltog via Högskolan i Halmstad. Utöver det var Universitetet i Århus, Danmark samt universitetet i Nijmeg...
Läs merAvslutade projekt
Tillsammans mad AlControl och Ecoll AB drev Hushållningssällskapet Halland ett tillämpat forskningsprojekt i den övergödda sjön Trummen i Växjö kommun. Vi undersökte möjligheterna att återinföra ol...
Läs merAvslutade projekt
I ett LEADER-projekt drev Hushållningssällskapet Halland ett koncept där vi tog ett helhetsgrepp på vattenfrågan på dels gårdsnivå och dels på avrinningsområdesnivå. I projektet genomfördes ...
Läs merAvslutade projekt
Återkommande arbeten på Åland inkluderar vattendragsvandringar, våtmarksprojekteringar, föreläsningar och införandet av Integrerade Skyddszoner.
Läs merAvslutade projekt
Fallstudie Skintan - Samarbete för att genomföra platsanpassade tekniker för minskade fosfortransporter från jordbruksmark till ytvattendrag. Syftet med projektet var att genomföra tekniker och åt...
Läs merAvslutade projekt
Innovationsplattform för gröna näringar i Halland. Samarbetsparter: Alla organisationer i primärledet. Detta projektet har resulterat i samarbetsplattformen Gröna Halland. Läs mer om Grön...
Läs merAvslutade projekt
Projektet hade som mål att bygga en webbplats för matföretag i Halland som skulle fungera som en mötesplats för livsmedelsföretagare och restauranger. Samarbetsparter: Flera företagare inom ...
Läs merAvslutade projekt
Syftet med projektet Viltkedjan – stärka svaga länkar var att bygga vidare på det arbetet som tidigare gjorts inom två vildsvinsprojekt. Ett antal svaga länkar identifierades i viltvärdekedjan där ...
Läs merAvslutade projekt
Gruppbildningsstöd för att ansöka om EIP, innovationsstöd. Syftet var att upprätta en värdekedja från åkern till industrin gällande specialgrödor.
Läs merAvslutade projekt
Målet var att ta fram ett brädspel med betoning på geografi och kryddor. Var kommer maten ifrån i världen och hur smakar den? Till spelet togs ett underlag fram för att jobba med de olika vä...
Läs merAvslutade projekt
Målet med projektet Life Goodstream är att förbättra den ekologiska statusen i Trönningeån och få den till god ekologisk status. Detta har gjorts genom olika vattenvårdsåtgärder bland annat anlägga...
Läs merAvslutade projekt
Syfte med projektet var att producera filmer på temat ägarskifte för att skapa reflektion och diskussion inom familjekonstellationer vid generationsskifte och mellan andra parter vid ägarskifte. ...
Läs merAvslutade projekt
Denna rapport är en del av projekt ”Utvärdering av gårdsbaserad biogasproduktion - Uppföljning av teknik och metanemissionsfrågor i etablerade anläggningar” som drevs av Hushållningssällskapet unde...
Läs merAvslutade projekt
Tidigare utvärderingsprojekt av Hushållningssällskapet har visat på svag lönsamhet och varierande biogasproduktion hos gårdsbaserade biogasanläggningar. I detta projekt har det därför varit viktigt...
Läs merAvslutade projekt
Arena Grön Tillväxt är ett samverkansprojekt mellan Energi och Miljöcentrum (EMC), Hushållningssällskapet Halland, Högskolan i Halmstad och Region Halland. Syftet med projektet var att bidra till e...
Läs merAvslutade projekt
Syftet med projektet Viltland Halland var att bidra till att skapa större utbud och ökad volym av vildsvinsprodukter, samt att för konsumenterna göra det synligare och mer tillgängligt och stärka ...
Läs merAvslutade projekt
Tycker du att du har tillräckligt med information för att kunna förbereda ditt företag för ett förändrat klimat? I projektet Gradvis visade vi vilka möjligheter och vilka risker ett förändra...
Läs merAvslutade projekt
Offensiva Fiskehalland är ett projekt som drevs av Hushållningssällskapet Halland. Ambitionen var att hitta nya kreativa vägar och modeller för att utveckla och samordna besöksnäringen kring det ha...
Läs merAvslutade projekt
Under 2014 genomförde Hushållningssällskapet tillsammans med LRF och branschorganisationen Hästföretagarna en satsning för att stärka Hästnäringen i Halland. Projektet finansierades genom Leader Ku...
Läs merAvslutade projekt
Vad gör ett företag framgångsrikt? Vad är hemligheten till att utveckla stor framgång som företagare? Vilka är faktorerna och hur arbetar de framgångsrika företagen med sina framgångsfaktorer? ...
Läs merAvslutade projekt
Tänk om det fanns en skog som bjöd in till lek, tävling, hjärngympa, lärande och vila? Hushållningssällskapet Sjuhärad har skapat en bana i skogen med uppgifter och utmaningar som sti...
Läs merAvslutade projekt
”Ull som resurs” är ett samarbetsprojekt i Halland som skapades för att hjälpa och stödja företagen att ta tillvara den stora mängd ull som idag destrueras. Ull har en otrolig potential. Ull...
Läs merAvslutade projekt
År 2018 kom att bli ett av de torraste åren på många år i Halland. För att inhämta mer kunskap om hur de halländska lantbruksföretagen hanterade bristen på grovfoder i den aktuella krissituationen ...
Läs merAvslutade projekt
Under 3 år har ett pollineringsprojekt pågått i Plönninge där syftet varit att utveckla den lokala biodlingen och växtodlingen genom att skapa samarbeten mellan växt- hobby- och biodlare. Vi har äv...
Läs merAvslutade projekt
Anläggandet och återskapandet av multifunktionella våtmarker och integrerade skyddszoner är effektiva åtgärder för att minska näringsläckage, speciellt i jordbrukslandskap. Detta för att en ökad va...
Läs merAvslutade projekt
Syftet med projektet var att utveckla ett koncept för kompetensutveckling inom förädling av livsmedel riktat till livsmedelsföretagare med personal. Koncept utvecklades och studieplan skrevs. Två...
Läs merAvslutade projekt
Hushållningssällskapet Halland har fått projektstöd genom EIP för att utveckla en innovativ kruka som är producerad av ett restmaterial. Tidigare har Hushållningssällskapet Halland fått grup...
Läs merPågående projekt
Hushållningssällskapet Halland, tillsammans med Hushållningssällskapet Skåne, Sverige lantbruksuniversitet samt en lantbrukare, får stöd beviljat för att skapa en ny digital tjänst för lantbrukare,...
Läs merAvslutade projekt
Projektidé: Vi vill genom kompetensutveckling riktad mot nyanlända primär- och livsmedelsproducenter samt erfarenhetsutbyte mellan nyanlända och erfarna halländska primär- och livsmedelsproducenter...
Läs merAvslutade projekt
I Sverige produceras årligen cirka 1000 ton ull men endast 46% av den svenska ullen tas till vara, detta samtidigt som vi importerar 100 ton råull. Syftet med studieresan var att öka fåräg...
Läs merAvslutade projekt
I projektet har vi arbetat med utveckling av nötodling genom studiebesök, seminarier och faktaframtagning. (mer …)
Läs merPågående projekt
Lokala baljväxter - samarbete mellan aktörer i hela värdekedjan. (mer …)
Läs merPågående projekt
Projektet Kunskap för framtidens skogar tar avstamp i Gradvis skog, ett projekt med skogsbruk i ett förändrat klimat i fokus. Kunskap för framtidens skogar handlar om att skogsägare ska skaffa sig ...
Läs merPågående projekt
Lär dig mer om markavvattning, markpackning, etablering och växtnäringstillförsel. Inom ramen för projektet ”Kunskapshöjande gruppaktiviteter i Norrbotten 2022-2025” har Hushållningssällskapet N...
Läs merAvslutade projekt
Integrationsprojektet Grön Arena 3F – Försteg, Framsteg, Framgång I pilotprojektet Grön Arena 3F, som är finansierat av Jordbruksverket, samverkade vi med 12 Grön Arena-gårdar runt om i landet och...
Läs merAvslutade projekt
Traditionella men okonventionella grödor till framtidens konsumenter. Hushållningssällskapen i Sverige ser att svenskt jordbruk både långsiktigt och storskaligt kan producera mer vegetabiliska g...
Läs merAvslutade projekt
Klimatet håller på att förändras och detta påverkar förutsättningarna att bedriva jordbruk. Vissa förändringar kan gynna det svenska jordbruket, exempelvis en längre växtodlingssäsong, medan andra ...
Läs merAvslutade projekt
Pepparrot är stark förknippat med Halland. Idag finns det endast en handfull odlare kvar och kunskap kring odlingen finns endast hos ett fåtal personer. Det är därför viktigt att kunskap kri...
Läs merAvslutade projekt
Ett projekt för att hitta bättre lösningar för mobila system för skötsel av de dagliga sysslorna, då främst för fågel och gris. (mer …)
Läs merAvslutade projekt
Användningen av biostimulanter ökar snabbt i lantbruket. I projektet togs det fram underlag för att bedöma lönsamheten av användningen. Underlag för att bedöma lönsamheten i användningen av biosti...
Läs merPågående projekt
Vi vill stärka känslan för det lokalproducerade. Det gör vi med en föreläsningsturné och en digital informationsinsats. (mer …)
Läs merPågående projekt
Projektet Kompetenslyft livsmedelsindustrin i norr fokuserar på metodutveckling inom kompetensförsörjning för livsmedelsindustrin. (mer …)
Läs merPågående projekt
Att samla kunskap för trädgårdsnäringen på en digital plattform tillgängligt för alla i branschen, det är målet med projektet Hortikulturellt kunskapscenter. (mer …)
Läs merPågående projekt
En mötesplats för resurs- och kompetensutnyttjande för mat och kultur på landsbygden i Jönköpings län. Med projektet vill vi möjliggöra samarbeten mellan företag och krafter som verkar på landsbyg...
Läs merPågående projekt
Matvarumärket Härjedalsmat är ett projekt med målet att skapa förutsättningar för att öka produktionen av livsmedel i Härjedalen. (mer …)
Läs merPågående projekt
Projektet Framtidens EKOkonsument består i att möjliggöra kommunikation mellan skolklasser och ekologiska livsmedelsproducenter. Det gör vi genom korta återkommande digitala videosamtal. M...
Läs merPågående projekt
Fiskaren i skolan är en kunskapssatsning för grundskolans åk 4 till 9. Syftet är att öka kunskapen om svenskt yrkesfiske och om fiskens väg från båt till bord. (mer …)
Läs merPågående projekt
En satsning på skoglig utveckling för att att kunna fortsätta utveckla skogsbruket till nytta för många. (mer …)
Läs merPågående projekt
Klimatsmart mat – över gränsen. ClimateFood är ett projekt som syftar till att främja klimatsmart livsmedelsproduktion med företag, för företag. (mer …)
Läs merAvslutade projekt
Klumprotsjuka är ett allvarligt hot mot rapsproduktionen i Sverige och genetisk resistens är den viktigaste faktorn i en odlingsstrategi. Målet är att utveckla ett koncept för integrerad produktion...
Läs merAvslutade projekt
De flesta växtodlare har någon gång behövt tampas med olika typer av växtskadegörare eller ogräs. Ofta är det både kostsamt och tidskrävande att söka upp och identifiera dem och blir det angrepp av...
Läs merAvslutade projekt
Vildt och välsmakande – vildsvinets väg till var mans tallrik är ett nytt projekt hos Hushållningssällskapens Förbund under 2021–2022. Hushållningssällskapen i södra Sverige samarbetar med Svenskt ...
Läs merAvslutade projekt
En mötesplats för köpare och säljare av tjänster inom området social omsorg, skola och rekreation. Grön Arena är ett koncept inom Hushållningssällskapet för utveckling av gårdar som erbjuder tjäns...
Läs merAvslutade projekt
Hösten 2019 fick ekologiska rådgivare på Hushållningssällskapen medel från Jordbruksverket för kompetensutveckling. Projektet har bestått av två delar; försöksrapporter och studieresor. (mer …)...
Läs merPågående projekt
Hembygdsgårdar i Sverige är en levande kulturbärare. Detta projekt stöttar hembygdsföreningar att utveckla och synliggöra sina matkoncept med fokus på lokal och hållbar mat. (mer …)
Läs merAvslutade projekt
Höstrapsens blommor producerar nektar för att locka till sig insekter som hjälper till att pollinera blomman samtidigt som de samlar pollen och nektar. Hur skiljer sig olika rapssorter åt i nektar...
Läs merPågående projekt
Frågeställningen från lantbrukarkåren var redan på 1970-talet om slammet kunde vara en tillgång i växtodlingen. Det bästa sättet att få svar på frågan ansågs vara att i fältförsök testa slamspridni...
Läs merAvslutade projekt
I flera ekologiska kulturer skulle droppbevattning med kväverika fosforfattiga gödselmedel ha stor betydelse för att uppnå god skörd och kvalitet. Kan biogödsel vara ett alternativ och vilken tekni...
Läs merAvslutade projekt
Kan vi odla ekologisk saffran i Sydsverige? I projektet undersöktes avkastning och odlingsförutsättningar. (mer …)
Läs merAvslutade projekt
I vårt projekt ska vi utvärdera den brukningsmetod som utvecklats på Sättra Gård undanför Upplands Väsby, den så kallade Sättrametoden. (mer …)
Läs merPågående projekt
Vildsvinsstammen i Sverige ökar lavinartat och skapar stora problem i lantbruksgrödor. Majs är en gröda som ofta blir drabbad genom att vildsvin välter plantorna och äter upp majskolvarna. (mer …)...
Läs merAvslutade projekt
Hushållningssällskapet Västernorrland genomförde förstudien i samverkan med LRF Nord och Länsstyrelsen Västernorrland, inom arbetet för den regionala livsmedelsstrategin. Målen var att identi...
Läs merAvslutade projekt
Ny bevattnings- och gödselteknik i grönsaksodling. (mer …)
Läs merAvslutade projekt
Jordgubbsvecklarens larv angriper blommorna, vilket leder till utebliven fruktsättning eller deformerade små bär. Jordgubbsvecklaren är ett ökande problem i svensk och dansk jordgubbsproduktion, oc...
Läs merAvslutade projekt
Syftet med projektet var att utforma växtskyddsstrategier som innebär att inflygningar av skadegörare kan hanteras med så liten kemisk insats som möjligt. (mer …)
Läs merAvslutade projekt
Under cirka ett tioårsperiods tid har det blivit allt vanligare med tunnelodling av jordgubbar, odling i substrat och av remonterande sorter i Sverige. Införandet av nya odlingssystem gör att frågo...
Läs merAvslutade projekt
Målet med projektet var att utveckla en mobil utfodringsanläggning som kan användas både inomhus och på bete där foder kan regleras för varje sugga individuellt. (mer …)
Läs merAvslutade projekt
Bevattning vid rätt tidpunkt med rätt mängd ger friska högavkastande plantor samtidigt som vatten- och näringsförbrukningen minskar och växtnäringsläckaget till miljön minimeras. (mer …)
Läs merAvslutade projekt
Odlingen av ekologiska jordgubbar är mycket begränsad i Sverige. Om arealerna av ekologiskt producerade jordgubbar ska kunna ökas behövs fler och säkrare växtskyddsmetoder mot bland annat trips, sp...
Läs merAvslutade projekt
Problemen med nematoder ökar. En hel del kunskap har genererats under senare år. Denna kunskap är tyvärr inte spridd och alla delar finns inte sammanställda i den form som krävs för att den ska kom...
Läs merAvslutade projekt
Vildsvinskött och annat viltkött sägs många gånger vara ett klimatsmart kött. Utgångspunkten är att viltet finns oavsett mänsklig inverkan och det är en naturlig del av ekosystemet. Påståenden om v...
Läs merAvslutade projekt
Matsvinn kan definieras som mat som går bra att äta men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, men mat slängs i onödan i hela livsm...
Läs merPågående projekt
Sveriges riksdag har beslutat att livsmedelsproduktionen ska öka. Det blir alltmer viktigt för Sverige och resten av världen – viltskadorna påverkar den utvecklingen. Problemet med viltskador fo...
Läs merPågående projekt
Ull som resurs startade redan 2018 som ett samarbetsprojekt i Halland för att stötta företagen att ta tillvara den stora mängd ull som destruerades. Under ledning av Hushållningssällskapet Halland ...
Läs merPågående projekt
Ull som resurs startade redan 2018 som ett samarbetsprojekt i Halland för att stötta företagen att ta tillvara den stora mängd ull som destruerades. Under ledning av Hushållningssällskapet Halland ...
Läs merAvslutade projekt
Metan är den stora klimatvinsten med att producera biogas. Det är metanet som är energin i biogasen, och ju mer metan som produceras i en biogasanläggning desto mer förnybar energi får vi. Att röta...
Läs merAvslutade projekt
I projektet vill vi beskriva vilka åtgärder en lantbrukare kan vidta för att kostnadseffektivt hålla nere temperaturen i gödsellager och därmed minska emissionerna av metan och ammoniak från fl...
Läs merPågående projekt
Hushållningssällskapet Halland samverkar i projektet Vildsvinsdialogen med Länsstyrelsen i Hallands län, Ahla Mossens Vilthägn, Jägareförbundet Halland och Hushållningssällskapet Halland. Vildsvin...
Läs merAvslutade projekt
För att öka möjligheter för förnybar energi i jordbrukslandskapet vill vi utveckla hållbara och smarta energisystem. Detta görs genom att i gränsregional samverkan skapa Living lab där vi unders...
Läs merPågående projekt
Projektet Odling och mångfald syftar till att undersöka och demonstrera samspelet mellan livsmedelsproduktion och biologisk mångfald. Projektets syfte uppfylls genom att skapa demonstrationer och f...
Läs merAvslutade projekt
Flower mapping, som betyder kartläggning av plantans blomningspotential, är en relativt ny metod som ska kunna ge odlarna information om potentiellt antal blomklasar per krona, spridning av blomnin...
Läs merAvslutade projekt
Syftet med projektet var att sammanställa information för att utöka kunskapen om sparrisproduktion samt att stimulera till utveckling av den svenska sparrisproduktionen. (mer …)
Läs merAvslutade projekt
Päranäring är ett verktyg vid beslut och utvärdering av gödsling i potatis. (mer …)
Läs merAvslutade projekt
Att äta och producera mer baljväxter har många fördelar för såväl hälsa som miljö. Efterfrågan på lokala baljväxter stiger men produktionen är fortfarande låg. I forskningsprojektet DiverImpacts un...
Läs merAvslutade projekt
Syftet med projektet var att förbereda och starta en nationell organisation och arena som kan ge företag, organisationer och olika intressegrupper i Sverige ökade möjlighet att stärka samarbetet i ...
Läs merAvslutade projekt
Resultaten för våra sortförsök i ekologisk foderspannmål finns offentligt. För att få hjälp att välja rätt sort krävs återkommande sortprövning av de marknadssorter som erbjuds. (mer …)
Läs merAvslutade projekt
Mat från bonden syftade till att skapa ökad försäljning och förädling av lokala livsmedel i Västerbotten och därmed synliggöra och tillgängliggöra lokalproducerad mat ytterligare - samt skapa ökad ...
Läs merHoppsan! Det verkar som om det inte finns några projekt och uppdrag som matchar dina sökkriterier. Klicka här för att visa alla utbildningar.