Ull som resurs 2.0 – Halland

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområdenUll som resurs startade redan 2018 som ett samarbetsprojekt i Halland för att stötta företagen att ta tillvara den stora mängd ull som destruerades. Under ledning av Hushållningssällskapet Halland genomfördes en kartläggning av den regionala ullproduktionen.

I projektet Ull som resurs arbetar man med att skapa nätverk kring insamling och logistik. Det resulterade i att en ullstation startades upp. Projektet bedrev uppsökande verksamhet hos företag där det kunde finnas ett intresse av att utveckla produkter där svensk ull kunde ersätta importerad ull och andra material. Dessutom initierades det arbete som sedan utmynnat i en kvalitetsmärkning av svensk ull.

En fortsättning

Ull som resurs 2.0 är en fortsättning på detta arbete och genomförs i projektform, både i Halland och i Västra Götaland. I Ull som resurs 2.0 Halland går Hushållningssällskapet Halland in i en andra fas som tar avstamp från den nivå som fanns när projektet startade. Bland annat med applikationer från otvättad ull.

Ull som resurs 2.0 Västra Götaland tar Hushållningssällskapet Västra del av erfarenheter och kunskap från projektet i Halland för att på samma sätt arbeta med nätverk runt ullen i regionen. En central aktivitet är att tillsammans med Ull som resurs 2.0 Halland utveckla samarbetsformer kring logistik och ullinsamling i hela västra Sverige. I Västra Götaland kartläggs underlag för att planera kompetensutvecklingsinsatser.  Även möjligheterna att etablera en eller flera ullstationer i regionen undersöks. Genom samverkan över länsgränserna dras nytta av varandras erfarenheter och kontaktytor får större utväxling på det som görs regionalt. 

Webbkursen ”Lönsam ullhantering”

I en del av projektet har webbkursen Lönsam ullhantering tagits fram. Kursen syftar till att öka kunskap om hur fårägare kan tillvarata sin ull på bästa sätt för att kunna öka lönsamheten. Kursen fokuserar på:

  • Optimerad betes- och djurskötsel för den bästa ullkvaliteten.
  • Tips inför och efter klippning av professionell klippare och hur du själv kan klippa i klippstol.
  • Hur ullen bör sorteras, förvaras och paketeras.
  • Köttrasullens fantastiska möjligheter.

Klicka här för att komma till webbkursen

Målet med projektet

De övergripande målen i projektet är att:

  • Utveckla nätverk och samordning för ullinsamling i västra Sverige.
  • Stärka kunskapen kring ullens hantering och klippning.
  • Utveckla samverkan och kontaktytor över länsgränser.

Förhoppningen är att utveckla en mer resurseffektiv hantering av ullen för en hållbar fårproduktion. Men också att stärka ullens betydelse som råvara och materialval i olika produkter.

Målgrupp

  • Den primära målgruppen är företag som arbetar med får och ullproduktion i Västra Götaland och Halland.
  • Sekundärt omfattas alla företag längs hela värdekedjan från uppfödare till slutproducent.