DivGrass – Gräsmarker i lantbruket med ökad biodiversitet och motståndskraft

Det övergripande målet i projektet DivGrass är att främja både den biologiska mångfalden och resiliensen mot klimatförändringar på gårdar med mjölkproduktion. Genom att öka den biologiska mångfalden i vall- och betesmarker med olika arter som tål torka och även rikligt med nederbörd, ökas möjligheten för uthållighet och därmed resiliens mot klimatförändringar i gräsmarkerna.

Med en ökad resiliens inom mjölkproduktionen säkerställer vi att även om markerna utsätts för klimatförändringar med mer/mindre nederbörd och högre temperatur så kommer de att fortsätta producera till våra livsmedelsproducerande djur. Trenden de senaste åren är varmare och torrare väder under vegetationsperioden samtidigt som vinterhalvåret har inneburit mycket regn i Västra Götaland. Utmaningen för våra livsmedelsproducenter ligger i att öka sin kunskap om olika tåliga gräs/baljväxter som lämpar sig för djurfoder i området. Detta ger ett robustare lantbruk och leder till ett konkurrenskraftigt näringsliv i framkant. Ett klimatanpassat lantbruk kommer att främja entreprenörskap och företagande.

Projektpartners från 5 olika länder samarbetar

Projektet har 9 projektpartners från 5 olika länder (Sverige, Tyskland, Holland, Belgien och Frankrike). Projektet leds från Vechta Universitet i Tyskland ihop med en styrgrupp som har nära samarbete med ledarna i de olika arbetspaketen.

Från Sverige deltar Agroväst och Hushållningssällskapet Sjuhärad med stor kunskap och erfarenhet inom kommunikation och försöksverksamhet inom gräsmarker och grovfoder. Dessa organisationer har även stort kontaktnät inom lantbrukarkåren.

Från Tyskland medverkar Vechta Universitet som har stor erfarenhet av komplexa projekt samt Georg-August-Universität Göttingen, Stiftung Öffentlichen Rechts som bedriver forskning på biodiversitet.

Från Belgien kommer Boerennatuur Vlaanderen med kompetens inom biodiversitet, mark, vatten, landskapsvård och klimatförändringar. Från Belgien kommer även Innovatiesteunpunt voor Landbouw en Platteland, som jobbar med projekt kopplade till landsbygd, teknik samt företagsutveckling. Belgien har även med sin största lantbruksorganisation i form av Boerenbond samt Vlaamse Landmaatschappij.

Från Nederländerna bidrar Universitetet i Utrecht, Holland, med sin kunskap om ekologi och socio-ekonomi i arbetspaket 3.

Från Nederländerna kommer även Spectro-AG BV som utvecklar AI-lösningar för drönare och satelitbaserade tjänster och kommer bygga appen som är kopplad till projektet.

Från Frankrike deltar Chambres Régionales d’agriculture de Bretagne som har lantbruksnära projekt inom gräsmarker och biodiversitet.

 

Läs hela projektbeskrivningen på Agroväst hemsida: Projekt DivGrass