Ung röst: Emilia Nilsson

Emilia Nilsson, 27 år, lantbrukare på familjegården i Silsjönäs och matkreatör samt ledamot i Hushållningssällskapet Jämtlands förvaltningsutskott.

Vad jobbar du med?

Jag är lantbrukare och föder upp grisar, cirka 100 stycken, och sköter även om driften tillsammans med mina föräldrar som har cirka 50 nötdjur. Grisarna kallas för badgrisar eftersom de är frigående och gärna badar i älven. Jag är också matkreatör och inspiratör på sociala medier och medverkar i event.

Varför valde du att jobba inom lantbruk?

Jag är uppvuxen här på gården och är sjunde generationen, så på sätt och vis var det självklart. Under ett år tog jag över mammas arbete med ekonomin på skogsföretaget som mina föräldrar driver. Efter det ställde jag upp i Sveriges Mästerkock och tog hem tredjeplatsen.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det är variationen och att jag får jobba med allt jag brinner för. Det är ett väldigt brett jobb. På sommaren är jag mest hemma på gården, men resten av året reser jag mycket för att medverka i mässor och event.

Vad tror du är okänt med ditt jobb som lantbrukare?

Den större delen av Sveriges invånare är långt ifrån verkligheten på landsbygden, man vet inte hur mat produceras. Det skapar en klyfta mellan konsumenter och producenter. Dessutom förväntar sig många att landsbygden ska vara som en idyll, en fäbodvall, ett museum som man besöker på sommaren. Jag försöker berätta om min verklighet och vardag i min kokbok Pangmat från Silsjönäs. Det är ett av mina sätt att brygga över klyftan. Ett annat sätt att brygga över klyftan är evenemang och mässor. Men för att nå ut stort måste man satsa på den digitala vägen, då når man så kopiöst många fler.

Intervjun är en del av Gröna affärers intervjuserie Ung röst, som lyfter fram unga människor med engagemang inom den gröna näringen på olika sätt. 

Text: Lisbeth Rauden