Green Valleys 2.0

Kan bioraffinerat gräs och klöver vara bra foder till fiskar? Det ska vi undersöka i projektet Green Valleys 2.0.

I projektet Green Valleys 2.0 är fokus på högvärdigt grönt protein som framställs genomgrön bioraffinering av klöver och gräs och att med ensilerat gräs kan hålla i gång raffinaderiet året om
för att öka lönsamheten. Projektet ska undersöka om det gröna proteinet från raffinerat gräs kan användas som fiskfoder och att restprodukten ”fiberkaka” från produktionen går att nyttja
som foder till hästar, får och nötkreatur. Gränsöverskridande samarbete skapar en gångbar väg till framtidens gröna jordbruk.

Projektet bygger vidare på erfarenheter från projektet Green Valleys, som pågick mellan 2018 till 2022, som är ett forskningssamarbete mellan både danska och svenska partners. Den första februari 2023 startade det nya projektet Green Valleys 2.0 som syftar till att ytterligare kvalificera tekniken i både teori och praktik. Vi är glada för det goda samarbetet för att utveckla en plattform för grön bioraffinering som är en cirkulär och lönsam systemlösning för bioraffinering av gräs och klöver för produktion av grönt protein, som även använder restströmmarna på ett resurseffektivt sätt.
– Jag ser fram emot att få jobba vidare i detta projekt eftersom det är ett mycket aktuellt och viktigt forskningsområde. Vi behöver minska vårt beroende av importerat proteinfoder och öka självförsörjningsgraden. En ökad andel gräs och klöver i växtföljden bidrar dessutom stor miljö- och klimatnytta eftersom behovet av konstgödsel och bekämpningsmedel minskar samtidigt som gräsets rotsystem gör att kol binds in i marken och näringsläckaget till våra vattendrag minskar, säger Agnes Falkenberg Brolin, Projektledare Green Valleys 2.0.

Projektet är ett svenskt-danskt samarbete i Öresund-Kattegatt-Skagerrak området där Hushållningssällskapet Sjuhärad leder arbetspaketet om biokol. Inom ramen för projektet etableras en utvecklingsplattform för grön bioraffinering med vallen som råvara. En större anläggning vid Aarhus universitets forskningscentrum AU Foulum samt en pilotanläggning vid Naturbruksskolan Sötåsen, Töreboda utvecklas. De förädlade produkterna är en fiberfraktion som innehåller vallprotein och fiber samt pressjuicen som innehåller protein och socker. Fiberfraktionen ska bli biokol som sedan testas i biogasproduktionen. Det cirkulära systemet med biokol, biogas och vall utvärderas genom större och mindre försök på AU Foulum och på Naturbruksskolan Sötåsen.

Partners

Agroväst Livsmedel AB, lead partner

Västra Götalandsregionen, Naturbruksförvaltningen

Hushållningssällskapet Sjuhärad

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)

Chalmers

Aarhus universitet

Skive kommun

 

Läs mer:

https://agrovast.se/eu-projekt/green-valleys/

https://greenvalleys.eu/