Svavelbehov i baljväxtrika ekologiska vallar
Projektet är ett samarbete mellan Hushållningssällskap och lantbrukare i hela Sverige. Lantbrukarna i projektet bedriver ekologisk dikoproduktion.
Projektet kommer att undersöka behovet av svavelgödsling till baljväxtrika ekologiska blandvallar (gräsarter och baljväxtarter) genom att anlägga svavelgödslade fältförsök ute hos lantbrukare runt om i landet. I försöken ska vi analysera om svavelgödsling kan bidra till ökad avkastning samt om god tillgång till svavel gynnar baljväxterna och deras symbiotiska kvävefixering så att kvaliteten på vallfodret höjs.
Det är en mycket aktuell och angelägen frågeställning, speciellt på gårdar där mängden stallgödsel är mycket begränsad och där vallarna i princip inte gödslas alls. Här får djuren växa långsamt med en utfodringsstrategi med stor andel bete på näringsfattiga naturbetesmarker och en vinterutfodring helt baserad på grovfoder. Det produceras inte mycket gödsel i denna uppfödningsform och väldigt få av dessa lantbruk har ett flytgödselsystem. Detta innebär sammantaget att de inte är praktiskt att gödsla befintliga vallar och det finns inte heller tillräckligt med gödsel för att göra detta. Vallfoderproduktionen på dikogårdarna, och därmed hela produktionen, bygger alltså helt på vallbaljväxternas förmåga att fixera luftkväve. För att denna symbios skall fungera optimalt behövs tillgång till svavel i marken, vilket projektet syftar till att finna strategier för.
Projektets frågeställningar:
- Hur påverkar svaveltillförsel konkurrensen mellan baljväxter och gräs?
- Hur påverkar svaveltillförsel avkastningen i varje delskörd samt totalavkastning under vallår två?
- Hur påverkar svaveltillförsel innehållet av svavel, protein och energi i vallfodret?
- Vad är efterverkan av svavelgödsling i förstaskörd vallår tre?
Dikoproduktion har, trots sin numera stora utbredning i Sverige, ofta förbisetts i såväl forsknings- som rådgivningssammanhang. Mycket fokus har legat på mjölksystemet och deras intensiva vallproduktion med mycket flytgödsel tillgängligt. Dikoproduktion är en av få möjliga produktionsformer i småbrutet landskap som inte lämpar sig för spannmålsodling.
I tidigare gödslingsförsök till blandvall i Sverige har effekter av kväve, fosfor, magnesium och kalium undersökts men inte svavel. Det är känt från andra försök att svavelbrist minskar de kvävefixerande bakteriernas förmåga att fixera kväve i symbios med baljväxten, vilket leder till ett lägre kväveinnehåll och därmed en lägre proteinhalt i fodret. Artsammansättningen i vallen påverkar kvaliteten på grovfodret och riskerar att ge låga proteinhalter i grovfoder om andelen baljväxter minskar i vallarna. Vi vet inte hur svavelsituationen ser ut i de svenska vallarna eftersom det inte tidigare har undersökts. I projektets försök kommer inga andra växtnäringsämnen än svavel att tillföras, vilket kommer visa vilken effekt just svavel har på vallens avkastning och baljväxternas kvävefixering och därmed vallens torrsubstansskörd och kvaliteten på vallfodret i form av mängd råprotein och energi.
Abstract
The Need for Sulfur Fertilization in Legume-Rich Organic Forages
This study aims to investigate the need for sulfur fertilization in legume-rich organic forage mixtures (grasses and legumes) in Sweden. The goal is to improve yield and forage quality without any added nitrogen.
This question has been raised by organic farmers and consolidated through the national group of organic crop production advisors in Sweden. It is a highly relevant and pressing issue, especially for farms with limited access to manure, where forages are often unfertilized. This is a common scenario on beef cattle farms, where animals are raised with a feeding strategy based on grazing and roughage. This production model generates limitied amounts of manure, and very few of these farms have slurry systems.
Forage production on beef cattle farms relies entirely on the ability of forage legumes to fix atmospheric nitrogen in symbiosis withRhizobium bacteria. For this symbiosis to function optimally, adequate sulfur availability in the soil is required. The project aims to develop strategies to ensure this.
The study will be conducted as a collaborative project where test plots on organic farms will be fertilized with sulfur at the recommended dose and double the recommended dose in five locations with varying soil and climate conditions throughout Sweden. The plots will be placed in second-year leys.
A follow-up sampling and analysis will be conducted in the third-year forage to investigate whether sulfur fertilization has long-term effects in these plots.
Key Research Points
Influence of sulfur application on:
- Competition between legumes and grasses.
- Yield in each harvest and total yield.
- Nutritional content in forage.
- Residual effects of sulfur fertilization in the third year of forage production.