Målet med Framtidens EKOkonsument är att öka efterfrågan och produktionen av ekologiska livsmedel genom att höja kunskapsnivån kring ekologisk livsmedelsproduktion hos skolelever och måltidspersonal. Projektet ska även skapa möten under kreativa workshops med skolmatsrestauranger och ekologiska producenter samt arrangera mötesplatsen EKOfestivalen.
Framtidens EKOkonsument
Projektet Framtidens EKOkonsument består i att möjliggöra kommunikation mellan skolklasser och ekologiska livsmedelsproducenter. Det gör vi genom korta återkommande digitala videosamtal.
EKOFestivalen på Stortorget i Östersund Torsdag 26/9 kl.16-19
-Matmarknad
-Provsmak av lokala produkter
-Konstutställning av skolelevers verk
-Förskolan Knallhatten är med och bjuder på en maträtt tillagad på lokala ekologiska råvaror
-REKO-ringsutlämning kl.18-18.30
Recept
Potatis-Gnocchi med grönkåls/pumpafrö-pesto, grönkålschips, syrad grönkålsstam, parmesan och rostade pumpafrön.
4 portioner
500 g potatis från Ås-trädgård
Ca 250 g ekologisk vetemjöl
Flingsalt
300 g grönkål från Ås-trädgård
Ca 3 dl eko rapsolja
1 st vitlöksklyfta
2 st eko citroner
100 g rostade pumpafrön
100 g parmesanost
5 cl ekologisk äppelcidervinäger
Smör till stekning
Grönkålschips:
Ta av grönkålsbladen på hälften av grönkålen, (spara stammen) gnid in dem i lite olja och salta lätt. Torka till chips i ugnen på 85°c i ca 1,5 timmar.
Rosta potatisen hel, med skal i ugnen på 175°c tills den är klar (1,5 timme).
Under tiden så gör ni grönkåls/pumpafrö-peston.
Ta av resten av grönkålen från stammen (spara stammen) mixa med 75 g pumpafrön, 1 riven vitlök, zesten från citronerna och juicen, 75 g parmesan och 1-2 dl rapsolja, slät. Smaksätt med flingsalt, peston ska vara salt.
Hacka grönkålsstammen fint, koka den i ca 2 minuter, häll av vattnet och syra upp den med äppelcidervinäger.
Gnocchin:
Skala den rostade potatisen, pressa potatisen med en potatispress, blanda med mjölet. Det ska bli en deg som är lätthanterad. Dela degen på 2. Rulla ut degen i långa cylindrar som är ca 2 cm i omkrets. Skär 1,5 cm bitar och koka dem i saltat vatten i ca 2 -3 minuter eller tills de flyter upp.
Ta upp från vattnet och lägg dem på en handduk för torka.
Stek gnocchin i smör och lite olja tills de fått färg, blanda i peston snabbt och rör runt, lägg upp på fat. Toppa med grönkålschips, syrad grönkåls stam, parmesan och rostade pumpafrön.
Servera direkt!
Vill du delta i projektet? Anmäl dig här!
Projektet är ett samarbetsprojekt mellan Hushållningssällskapet Jämtland, EkoMatCentrum och Länsförsäkringar Jämtland.