Nektarproduktion i höstrapssorter

Höstrapsens blommor producerar nektar för att locka till sig insekter som hjälper till att pollinera blomman samtidigt som de samlar pollen och nektar.  Hur skiljer sig olika rapssorter åt i nektarproduktion?

Både vilda bin och tama honungsbin använder höstraps som näringskälla. Biodlare uppfattar att honungsproduktionen varierar beroende på vilken höstrapssort deras honungsbin har besökt. I projektet har det undersökts nektarproduktion i 21 höstrapssorter som finns på den svenska marknaden eller har testats i de svenska sortförsöken.

I projektet sammanställde vi vad den vetenskapliga litteraturen har att berätta om höstrapssorters nektarproduktion, sockerhalt och metoder för att mäta dessa. Forskningen har gett varierande resultat, ibland med tydliga skillnader mellan sorternas förädlingstyper och ibland mellan sorter. Flera av studierna är äldre och inkluderar inte moderna förädlingstyper och sorter. Variationen mellan studier kan bero på att fler försök gjorts i fält som ökar variationen i uppmätt nektarproduktion och kvalitet. För sortjämförelser av potentiell nektarproduktion är försök i kontrollerade växthus att föredra.

Kallväxthus jämfört med i fält

Vi utförde ett försök i kallväxthus och jämförde nektarvolym och sockerhalt för 21 höstrapssorter som representerar tre olika sorttyper: hybrider med cytoplasmatisk hansterilitet (CMS), hybrider med genomisk hansterilitet (GMS) och linjesorter. Ett urval av sorterna testades även i fält. Nektarvolym och sockerhalt per blomma skilde sig inte åt mellan sorttyperna eller mellan de enskilda sorterna.

Nektarvolym och sockerhalter hos ett urval av sorterna mättes även i fält. Det fanns stora skillnader i nektarvolym mellan plantor odlade i växthus och i fält, vilket är en påminnelse om att mätningar som utförs under växthusförhållanden bör upprepas i fält för att visa verklighetstrogna nivåer av nektarproduktion.

Rapport – Nektarproduktion i höstrapssorter