Hembygdens smaker

Hembygdsgårdar i Sverige är en levande kulturbärare. Detta projekt har arbetat med att stötta hembygdsföreningar i att utveckla och synliggöra sina matkoncept med fokus på lokal och hållbar mat.

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Syftet med projektet har varit att använda de lokala mattraditionerna och kunskaperna inom självhushållning för att skapa och skala upp måltidsupplevelser, på ett folkbildande sätt som är genomförbart för de ideella krafterna på hembygdsgårdar i hela Sverige. Projektet är nu avslutat, men kunskapen lever kvar!

Projektet har gett möjlighet att utveckla kunskaperna inom livsmedelshygien, värdskap och förädling kunskap om lokal, hälsosam matkultur, utveckling av koncept och marknadsföring. Kunskap har spridits genom digitala webbinarier samt som en utbildning på Hushållningssällskapets digitala lärplattform.

Vi har tagit fram en bok med fokus på lokal matkultur. Läs mer och beställ boken https://hushallningssallskapet.se/kop-boken/

Sammanfattning av projektets genomförda aktiviteter

Vi har genomfört fem större informationsinsatser:

  1. Smaken av en plats – Måltidshistorikern Rickard Tellström berättade om våra måltidsvanor och hur föreningar kan arbeta med mat. Projektet och boken Sveriges landskapsmåltider presenterades som inspiration. Evenemanget sändes även live med drygt 170 deltagare.

  2. Måltidsturism – Bianca Brandon-Cox delade insikter om mattrender och vad besökare efterfrågar. Alséns hembygdsförening berättade om sina events och samarbeten. Digitalt event med ca 100 deltagare.

  3. Livsmedelshygien – Grundläggande kunskap om hygien för hantering av livsmedel. Ca 50 deltagare.

  4. Lockande matevent – Fokus på hur spannmål kan användas för att skapa spännande events, med åker-till-bord-perspektiv. Drygt 40 deltagare.

  5. Värdskap och hållbarhet – Vikten av att skapa ett välkomnande bemötande och arbeta hållbart. Cirka 25 deltagare.

Alla insatser inleddes med information om projektet, spelades in och finns tillgängliga på Hushållningssällskapets lärplattform, där även en kunskapsbank har byggts upp. Över 170 personer har använt plattformen.

Vi har även:

  • Besökt fem hembygdsföreningar som arbetar med mat, filmat och skapat digitala studiebesök som sändes live. En sjätte förening deltog utan film.

  • Matchat matproducenter med föreningar via kontakt, enkäter och två fysiska nätverksträffar (Jämtland och Linköping). Träffarna innehöll smakprover, mingel och presentationer. Ett tredje event i Västerbotten ställdes in p.g.a. sjukdom, men föreningarna fick material skickat.

Projektets resultat inkluderar:

  • Boken ”Hembygdens smaker”, med recept, självhushållningstips och reportage som lyfter föreningar och matproducenter.

  • En digital mall för måltidspolicy, där föreningar enkelt kan skapa en egen policy via lärplattformen.

  • Inspiration och marknadsföring, bl.a. genom Expressen, boken, digitala besök, en marknadsföringsfilm och stöd i eventskapande.

Projektet har gett föreningar verktyg, kunskap och kontakter för att utveckla sitt arbete med mat och måltidsupplevelser som en del av sin verksamhet.

Ta del av webbinarier, kurser och kursmaterial

Vill din förening utvecklas inom mat? På vår lärplattform kan du ta del av kunskap från projekt Hembygdens smaker för att lära dig mer om bland annat livsmedelshygien, värdskap och  måltidsturism.

Gör så här för att logga in på lärplattformen:

Steg 1

Skapa ett användarkonto på Hushållningssällskapets lärplattform

(Har du redan ett konto? Logga in och gå sedan till Steg 3.)

Steg 2

Vi har skickat en länk till den e-postadress du angett. Följ anvisningarna i e-postmeddelandet för att bekräfta ditt konto.

Steg 3 

Klicka på länken: Hembygdens smaker: Om kursen | Hushållningssällskapet (hushallningssallskapet.se)

Support

Har du frågor i samband med inloggning till E-learning sidan? Välkommen att kontakta Hanna Richter, hanna.richter@hushallningssallskapet.se.