Gårdsträffar och kurs om minskad klimatpåverkan och förnybar energi inom målområdet energi- och klimat

Vårt svenska lantbruk är viktigt för en sund livsmedelsframställning. Inom det svenska lantbruket jobbar man med olika åtgärder för att nå miljökvalitetsmålen. När det gäller klimatfrågan pågår ett arbete och det finns möjligheter för lantbruket att minska dess klimatpåverkan utan att tappa produktion. Strategival i växtodlingen, markvård, utfodring och foderhantering, transporter, körning och användning av mer fossilfri energi och produktion av fossilfri energi är alla viktiga bitar att jobba med för att minska klimatutsläppen.

En andel av utsläppen utgörs av koldioxid och kommer från användning av fossila bränslen, men den största andelen utgörs av metangasutsläpp som kommer från djurhållning och lustgasutsläpp som bland annat härrör från processer i marken.

Hushållningssällskapet har i projektet ” Gårdsträffar och kurs om minskad klimatpåverkan och förnybar energi inom målområdet energi- och klimat ” genomfört gårdsträffar där kunskap har förmedlats om hur lantbruksföretag kan bedriva verksamheter klimatsmart, fossilfritt och resurseffektivt. Företagen har även fått kunskap om hur man med ny teknik och metoder kan minska energiförbrukningen och producera förnybar energi.

Inom projektet har det även genomförts en kursdag för att belysa vilka faktorer som påverkar markstrukturen samt diskutera och lära mer om hur olika åtgärder och strategival kan bidra till en bättre markstruktur med bättre vattenhållande förmåga och mindre risk för växtnäringsförluster och klimatpåverkan.

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden