Vår Mat

Vi vill stärka känslan för det lokalproducerade. Det gör vi med en föreläsningsturné och en digital informationsinsats.

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområdenMed ökad kunskap skapar vi ett större intresse för lokalproducerade livsmedel. Genom att inspirera, informera och initiera kontakt mellan primärproducenter/vidareförädlare och konsumenter vill vi förändra konsumtionsmönstret, till att fler väljer lokalproducerad mat.

Detta medför ökad omsättning för primärproducenterna och vidareförädlarna, vilket i sin tur stärker de enskilda företagen. Företag som blir fler och som tillsammans driver utvecklingen framåt.

Vi vill också öka kunskapen om konsumtionsmönster och marknadsföring hos primärproducenterna och vidareförädlarna.

I projektet vänder vi oss till de norrbottniska och västerbottniska livsmedelsföretagen och konsumenterna.


Matresan

Matresan är ett ultralokalt program för dig som älskar mat. Hushållningssällskapets Pelle Johansson och Håkan Landström reser runt till småskaliga matproducenter i Norrbotten och Västerbotten för att berätta om deras vardag – och tar med sig deras produkter hem för att visa dig hur du kan tillaga dem.

Ladda ner Matresans recepthäfte – med alla rätterna som tillagas i programmet:
Vår Mat – Recepten Från Matresan

Avsnitt 1

Matresan lägger ut från kaj och ger sig i kast med att hitta den ultralokala midsommarmaten. Håkan och Pelle bakar bröd, sjunger gamla schlagers och lagar surströmmingskroketter.

Avsnitt 2

Hösten nalkas och Matresan lägger beslag på lokalproducerade grönsaker innan frosten nyper dem. Håkan och Pelle klappar ren, dricker öl och skäller på varandra.

Avsnitt 3

Matresan åker till Västerbotten och träffar vad som potentiellt kan vara världens gladaste grisar. En stund senare hamnar de på grillen och då är det mest Håkan och Pelle som är glada.

 

Matresan har skapats i projektet Vår Mat som finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.