Lokalproducerad kunskap och ny teknik
Hushållningssällskapet Västernorrland driver två projekt inom kompetensutveckling: Kompetensutveckling livsmedel och besöksnäring samt Kompetensutveckling stärkt konkurrenskraft ochdjurvälfärd. Det sistnämnda projektet är ett samarbete med Maskinring Norrland. Projekten riktar sig till företag inom lantbruk och livsmedelsförädling. De fokuserar på kunskapsdelning, nätverk, ny teknik, djurhälsa och företagsutveckling.
Lokalproducerad kunskap
Västernorrland har många framgångsrika landsbygdsföretagare som besitter kunskaper om våra lokala förutsättningar och styrkor. Det kan bland annat handla om råvaror, metoder, grödor eller hur vi använder ny teknik. I det här projektet vill vi lyfta och sprida goda exempel genom studiebesök och kurser.
Nätverk
Samverkan mellan företag i olika delar i livsmedelskedjan är viktig för att hitta nya affärer och bygga konkurrenskraft. Vi kommer därför göra studiebesök och tematiska seminarier där producenter möter restaurang och handel med syfte att utöka deltagarnas nätverk och bygga relationer i livsmedelskedjan.
Ny teknik
Den tekniska och digitala utvecklingen går snabbt framåt och erbjuder många möjligheter. Vi kommer därför genomföra studiebesök och demovisningar av ny teknik och digitala hjälpmedel i lantbruket. Både genom externa föreläsare och att företagare som redan använder sig av tekniken delar med sig av sina erfarenheter.
Markavvattning
Vi saknar idag markavvattningsföretag i Västernorrland och kommer därför göra fördjupade studiebesök utanför länet med inriktning på maskiner, metoder och ekonomi.
Djurhälsa
Djurens hälsa är viktig både för djur, djurskötare och ekonomin i företaget. Vi anordnar kurser och studiebesök med syfte att förbättra djurhälsa och produktivitet på gård.
Företagsutveckling
Vi kommer att genomföra kurser i bland annat företagsekonomi och marknadsföring. Vi erbjuder även enskild rådgivning för företag som vill utveckla sin verksamhet.