Solbruk i vårt jordbrukslandskap
Solbruk i vårt jordbrukslandskap är ett Interreg-projekt, vilket innebär att det är ett gränsöverskridande samarbetsprojekt inom EU, utformat för att adressera gemensamma utmaningar och möjligheter mellan regioner och länder. I detta projekt samarbetar danska och svenska parter. Hushållningssällskapet Halland är projektägare och står för projektledningen, projektekonomi och projektkommunikation.
Projektets syfte
För att nå EU:s klimatmål krävs en expansion av förnybara energikällor, där utvecklingen av förnybar energiteknik behöver kombineras med effektiv energi- och marknadsanvändning. För närvarande råder en uppfattning i samhället attinstallation av solceller på jordbruksmark automatiskt utesluter möjligheten att bedriva lantbruk på samma mark. Däremot finns en möjlighet att kombinera jordbruk med solenergi, ett koncept som kallas agrivoltaics men som vi benämner med det nordiska begreppet solbrukssystem.
Projektets förstudie har visat att det finns begränsad forskning och erfarenhet kring hur solbrukssystem kan utformas för att möjliggöra effektiv solenergiproduktion och samtidigt bibehålla eller förbättra livsmedelsproduktionen. I projektet kommer vi därför att testa vad för typer av grödor, jordbruksmaskiner och energilagring som kan kombineras i praktiken. Projektet lägger grunden för ett långsiktigt och hållbart Living Lab – en dynamisk plattform för att bygga upp och sprida kunskap om innovativa solbrukssystem. Inom projektet skapas ett Living Lab med fyra olika demonstrationsmiljöer, två i varje land, för att fylla de kunskapsluckor som framkom i förstudien. Genom variationen i demonstrationsmiljöerna kan resultaten jämföras, vilket ger ett mer robust kunskapsunderlag. En av demonstrationsmiljöerna kommer att återfinns på Hushållningssällskapet Hallands gård Lilla Böslid.
Projektets mål
I samarbete över gränserna skapas nya möjligheter för förnybar energi i jordbrukslandskapet. Genom att utveckla ett Living Lab kan vi testa och demonstrera hur solel och livsmedelsproduktion kan kombineras i solbrukssystem anpassade till olika förhållanden.
Partner i projektet:
- Hushållningssällskapet Halland
- HighFive Innovationsarena
- European Energy
- Högskolan i Halmstad
- Solelgrossisten
- AgroIntelli
- Varberg Energi
- RISE
- Samsö kommun
- Munkagårdsgymnasiet (Region Halland)
- D-fine