AlarMM – Framtidens hållbara mötesmat
Vad vi serverar vid möten och event spelar roll – inte bara för upplevelsen i stunden, utan också för klimatet, landsbygden och framtidens matsystem. I projektet AlarMM har vi tagit fram en första version – en prototyp – av en konkret och lättanvänd guide för hur mötesarrangörer kan göra smartare och mer hållbara matval.
Att erbjuda hållbar mötesmat kan kännas både viktigt och svårt. Hur ska man tänka kring lokalproducerat, säsongsanpassning, klimatpåverkan och matsvinn – och hur får man med leverantörer på tåget? Med stöd från Vinnova har Hushållningssällskapet Skåne, Gotland Grönt Centrum och Luleå tekniska universitet tagit fram en vägledning som svarar på just de frågorna. Guiden är uppbyggd i fem delar som tillsammans täcker allt från planering och kravställning till uppföljning efter evenemanget. Den ger inspiration, praktiska verktyg och konkreta tips – och visar att hållbarhet inte behöver vara krångligt.
Guiden testades vid tre olika evenemang med olika målgrupper i Norrbotten, Skåne och på Gotland, och anpassades utifrån verkliga behov och erfarenheter. Resultatet blev ett flexibelt och användarvänligt verktyg för alla som vill göra maten till en viktig och hållbar del av mötet. För det handlar inte bara om vad som ligger på tallriken – utan om vilka val vi gör, vilka värden vi vill lyfta och vilken påverkan vi vill ha. I det här projektet har vi valt att fokusera på den miljömässiga hållbarheten, och vi vill visa att mötesmaten kan spela en konkret roll i omställningen mot ett mer hållbart matsystem. Genom AlarMM lyfter vi fram matens potential att inte bara mätta – utan också inspirera till förändring.
Guiden är i dagsläget en prototyp som utgör grunden för vidare utveckling. Ambitionen är att den i nästa steg ska kunna förfinas, fördjupas och spridas ännu bredare – som ett levande verktyg i arbetet för mer hållbara möten.
Projektet finansierades av Vinnova och är ett samarbete mellan Hushållningssällskapet Skåne, Gotland Grönt Centrum och Luleå tekniska universitet.