MatGlad

Gör det enklare att laga mat!

Receptappen MatGlad är en digital kokbok som gör det lätt för alla att laga mat. Appen guidar genom matlagningen från början till den färdiga måltiden. Allting

tillagas i kronologisk ordning steg-för-steg så att både huvudrätt och tillbehör blir klara samtidigt. Appen innehåller 125 recept på lätt svenska och maträtterna presenteras med härliga, aptitretande bilder och på ett pedagogiskt sätt leds man genom planering och tillagning.
Om MatGlad finns nedladdad på surfplatta går det att planera sin egen veckomatsedel med recepten i appen.

Matsedeln kopplas sedan till en inköpslista som man kan maila, sms:a alternativt skriva ut eller ha i sin telefon eller surfplatta.
MatGlad finns för alla plattformar (smartphones och surfplattor) och laddas ner från Appstore och Playbutiken/Google Play.

Det finns också en webversion som kan laddas ner på www.matglad.nu
Det finns också en studiehandledning förMatGlad. www.matglad.nu

MatGlad – helt enkelt

I appen MatGlad-helt-enkelt stöttas användaren genom hela matlagningen med hjälp av filmsekvenser och talstöd. Den hjälper många med lässvårigheter att bli mera självständiga i sin vardag.

De stegvisa, filmade recepten består av en hel måltid där både huvudrätt och tillbehör lagas så att de blir klara samtidigt. Allting presenteras i kronologisk ordning och man får inga överraskningar på slutet.

Kokboken MatGlad

Kokboken MatGlad är ett komplement till apparna MatGlad och MatGlad-helt-enkelt. I Kokboken MatGlad presenteras recepten på samma överskådliga sätt. Genom sitt pedagogiska upplägg med korta, informativa instruktioner på lätt svenska och sin design gör Kokboken MatGlad det lätt för alla att laga mat och lyckas i köket.

MatGlad är perfekt för det lilla hushållet, alla recept är för två portioner, men kan lätt dubbleras till fyra. I kokboken finns många allt-i-ett-rätter, alltså där hela måltiden lagas i en gryta eller i en form. Det finns också traditionella recept på husmanskost i förenklade varianter för till exempel köttbullar, kålpudding och kalops.

Upplagan börjar ta slut men kan finnas att köpa från bokhandel eller lånas på bibliotek.

MatGlad – e-skola

MatGlad e-skola är ett lättillgängligt utbildningsmaterial som är pedagogiskt utformat och innehåller kunskap, tips och idéer som är värdefulla för alla när det gäller mat och måltider, men särskilt för de som använder appen MatGlad.

MatGlad e-skola innebär en kompetensförhöjning och vägledning för att inspirera och motivera till bättre måltider. MatGlad – e-skola riktar sig främst till personal i funktionshinderverksamheten, men kan också vara ett praktiskt stöd för alla. För en personalgrupp finns arbetsmaterial i form av diskussionsfrågor, dilemman och tips som hjälper er att utarbeta en handlingsplan för bättre, hälsosammare mat och större självständighet i måltidsarbetet.

MatGlad e-skola består av två arbetsböcker och en webbaserad utbildning (screenversion) för att introducera appen MatGlad. Allt material är kostnadsfritt och finns samlat som PDF-filer på matglad.nu» Arbetsbok 1 och 2 kan också köpas som tryckt material.

MatGlad – Välkommen på middag!

”Välkommen på middag” innebär måltidsglädje och social samvaro för människor som behöver lite extra stöd i vardagen. I ”Välkommen på middag” träffas deltagarna i sina hem och bjuder varandra på middag var sin gång. Hela idén och målet är att träffa nya vänner och ha roligt tillsammans.

Middagsgrupperna består av tre-fyra personer som omväxlande träffas hos varandra. Middagsfixaren bjuder sina vänner på bra, lättlagad och – förstås– väldigt god mat. Mycket fokus läggs på att skapa en trevlig måltidsmiljö, liksom att träna på att umgås och konversera med sina gäster. Genom att lära sig att bjuda in nya vänner utvidgas bekantskapskretsen.

Nu finns också ett faktamaterial, ”Välkommen på middag” mer om mat och måltider som ger en fördjupad kunskap om bland annat områden som näringslära,
livsmedelskunskap, livsmedelshygien och specialkost. Allt baserat på aktuell forskning och vedertagna riktlinjer. Till faktamaterialet finns en studiehandledning, en guide för dig som är ledare eller stödperson för en middagsgrupp i ”Välkommen på middag”.

MatGlad-ambassadör

Att bli MatGlad-ambassadör innebär att man lär sig hur MatGlad-appen fungerar och sedan lär andra hur den används.  Som MatGlad-ambassadör får du möjlighet att lära andra något som du själv tycker är bra och samtidigt öka din självkänsla genom att visa andra.

Med appen MatGlad, och som ambassadör för densamma, ökar självständigheten och självförtroendet hos personer med funktionsvariationer. Genom att använda ny och lättillgänglig teknik anpassad för målgruppen öppnas en ny, innovativ möjlighet för att stimulera intresset för mat och måltider.

GoGlad – digital spelapp

GoGlad är den digitala spelappen som ger inspiration för att röra på sig mer. I spelet odlas och skördas flera sorters grönsaker, frukter och bär virtuellt på platser som spelaren förflyttar sig emellan. Genom att vara aktiv och laga virtuella recept kommer spelaren till nästa nivå i spelet. Alla kan spela GoGlad efter sina egna förutsättningar. GoGlad spelas i mobilen och är enkel med förklarande texter samt tal. www.goglad.nu »

GoGlad – receptbok

Bli inspirerad av vackra foton och fina tecknade bilder i GoGlad receptbok. Recepten bygger på de maträtter som finns i spelappen GoGlad. I den spiralbundna kokboken, med plastade sidor som omslag, finns ett femtiotal recept samlade. Recepten är för 2 portioner. De är skrivna på enkel svenska med tydliga instruktioner i punktform. Maträtterna har fokus på grönsaker, frukt och bär med inslag av mjölk, ägg, fisk, ost eller kött. Här finns också tips om förvaring och när det är säsong för olika grönsaker, frukter och bär.

Här kan du beställa GoGlad receptbok tryckt på kvalitetspapper »

TAKK-för-maten

Receptappen TAKK-för-maten är en innovativ kokboksapplikation som använder bilder, filmsekvenser, text, tal och TAKK, tecken som alternativ kompletterande kommunikation, för att visa hur man lagar mat. Den digitala kokboken underlättar matlagningen och gör den tydlig, rolig och inspirerande för personer som av olika anledningar behöver stöd i sin kommunikation. www.takkformaten.nu »

Matkonsulterna

Vi jobbar över hela landet oavsett var i landet vi sitter. Välkommen att kontakta oss!

Hitta en kontakt nära dig

MatGlad

På MatGlads hemsida hittar du mer information om apparna, material att ladda ner mm.

Läs mer på MatGlads hemsida

Kokboken MatGlad