God aptit & guldkant på äldre dar

Måltiden ska ge glädje och tillfredsställelse, vara en sinnlig njutning som ökar livslusten! Maten ska även ge näring och energi, men också vara en anledning att mötas under trevliga former.

Maten har stor betydelse för den fysiska och psykiska hälsan hos äldre. God mat lagad av fina råvaror är nyckeln till matlust och måltidsglädje. Men att arbeta med måltider för äldre är så mycket mer. Matsedeln behöver anpassas så matgästen blir nöjd och har individens önskemål i centrum. Det finns många sätt att stimulera aptiten och sinnena med tilltalande presentation, doft och smak. Och vad är egentligen en lagom portion? Och hur minskar vi risken för felnäring/undernäring? God, hälsosam mat som presenteras och serveras på ett stimulerande sätt utgör basen i alla dessa utbildningar. Livsmedelsverkets råd och riktlinjer ligger till grund våra rekommendationer.

Målgrupp

Utbildningarna vänder sig till måltids- och vårdpersonal inom äldreomsorg och hemtjänst. Men även anhöriga och de äldre själva samt intresseorganisationer har glädje av dessa utbildningar.

Vi erbjuder följande utbildningar

  • Bra mat och måltider för äldre
  • Mat och måltidsglädje för äldre
  • Service och värdskap, måltidsmiljö och servering
  • Mellanmål, sängkantsmeny och aptitretare
  • Mat på 20 minuter, att laga mat på kort tid t ex i hemtjänsten
  • Livsmedelshygien
  • Laga mat med appen MatFröjd
  • Inspirera och väck minnen till liv med appen Mat-Musik-Minnen

Innehållet kan kombineras och genomföras som kortare eller längre utbildningar där vi gärna varvar föreläsning med smaktester och praktisk matlagning. Vi arbetar även med pedagogiska metoder som workshop, erfarenhetsutbyte och/eller coachning.

Vi kan även hjälpa till att utarbeta riktlinjer, rutiner, informationsmaterial och handlingsplaner inom området mat och måltider.

Kontakta oss för mer information och offert.