Hållbara måltider, klimatsmart mat och mindre matsvinn
Det finns miljömål för att begränsa klimatpåverkan och minska matsvinn både internationellt, inom EU, Norden, Sverige och lokalt. Genom att göra medvetna matval kan bättre miljö främjas och onödig negativ miljöpåverkan undvikas. I denna utveckling spelar livsmedelsvalen och matkonsumtionen en avgörande roll.
Produktionen av mat har stor miljöpåverkan genom livsmedelskedjan. Det är av stor vikt att bidra till att minska onödigt matsvinn, ha en bra avfallshantering och minska på transporter. I både små och stora hushåll gäller det att planera, välja det mest klimatsmarta och miljövänliga alternativet och kombinera välbalanserade måltider. Helt enkelt att jobba smart i hela processen från jord till bord. I många fall är bra miljöval också positivt för verksamhetens ekonomi.
Utbildningen inspirerar och ger verktyg för en hållbar utveckling och möjligheter att nå miljömålen. Informationen om mindre matsvinn vill ge kunskap att omsätta teori i praktik inom området matsvinn och ge förutsättningar för att bemöta matgäster och annan personal.
Målgrupp
Utbildningarna vänder sig till personal inom t ex restaurang- och måltidsverksamhet, vård och omsorg, pedagoger i skola/förskola, butik samt småskaliga livsmedelsföretag. Men även till konsumenter eller företag som vill jobba proaktivt med sin personal/hälsa/hållbarhet.
Förslag på utbildningsinnehåll
- Livsmedelskedjans klimat- och miljöpåverkan
- Miljömål – internationellt, nationellt och lokalt
- Hållbara matvanor och menyer – viktiga val för miljö och hälsa
- Ökad andel växtbaserad mat, hur då och varför?
- Matval som gynnar biologisk mångfald
- Måltidsplanering för klimatsmarta måltider
- Aktuellt om matavfall och matsvinn
- Vad är och varför uppstår matsvinn?
- Mäta och dokumentera matsvinn
- Miljö, ekonomi och trivsel, alla blir vinnare med minskat matsvinn
- Rutiner som kan minska matsvinn i kök, servering och från tallrik
Innehållet kan kombineras och genomföras som kortare eller längre utbildningar där vi gärna varvar föreläsning med smaktester och praktisk matlagning. Vi arbetar även med pedagogiska metoder genom workshops, erfarenhetsutbyten och/eller coachning. Vi kan dessutom hjälpa till att utarbeta riktlinjer, rutiner och informationsmaterial inom området hållbara måltider, klimatsmart mat och mindre matsvinn.
Kontakta oss för mer information och offert.