Näringslära i teori och praktik

Genom att äta bra och varierat så skapar vi goda förutsättningar för att må bra, både idag och på längre sikt. Medvetna matgäster ställer allt fler frågor och är intresserade av att få veta vad maten innehåller. Utbildningen innehåller information om vilka livsnödvändiga näringsämnen vi behöver, i vilka livsmedel de finns och vilka funktioner de har. Det handlar också om näringsbehov hos olika målgrupper och olika åldrar. Näringslära i teori och praktik – från rekommendationer till vad det blir på tallriken och i mellanmålen. Nya Nordiska näringsrekommendationer är presenterade och nya svenska matråd kommer framöver.

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till måltidspersonal inom vård, skola och omsorg, men även skolhälsovård, pedagoger, i förskola/skola, funktionshinderverksamhet, äldreomsorg och personal inom BVC.

Förslag på utbildningsinnehåll

  • Näringsämnenas funktion, digestion, absorption och metabolism.
  • Näringsämnenas förekomst i såväl livsmedel som i människokroppen
  • Näringsämnenas påverkan på vår hälsa.
  • Näringsbehov vid olika åldrar
  • Enkla näringsmodeller, tallriksmodell
  • Näringsinspiration för bra mat och måltider
  • Näringsinnehåll kopplade till de svenska matråden
  • Livsstil och hälsa
  • Matval för hälsa och miljö
  • Kunskap för svar till medvetna matgäster

Innehållet kan kombinera och genomföras som kortare eller längre utbildningar där vi gärna varvar föreläsning med smaktester och praktisk matlagning. Vi arbetar även med pedagogiska metoder som workshop, erfarenhetsutbyte och/eller coachning.

Vi kan även hjälpa till att utarbeta riktlinjer, rutiner, informationsmaterial och handlingsplaner inom området mat och måltider.

Kontakta oss för mer information och offert.