Näringslära i teori och praktik
Genom att äta bra och varierat skapar vi goda förutsättningar för att må bra, både idag och på längre sikt. Men hur komponeras måltider som är näringsriktiga, goda och mättande och som samtidigt har ett acceptabelt pris?
Många faktorer spelar in när det gäller hur vi människor bör, och vill, äta. Dessutom har vi olika behov beroende på till exempel ålder, aktivitetsnivå och levnadssätt. Medvetna matgäster ställer också frågor och är intresserade av att få veta vad maten innehåller. Näringslära i teori och praktik från näringsrekommendationer till vad det blir på tallriken och i mellanmål. Utbildningen innehåller information om vilka näringsämnen vi behöver, i vilka livsmedel de finns och vilka funktioner de har. Utbildningens fokus varieras efter behov och skapar matråd som gynnar både hälsa och miljö.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till måltidspersonal inom vård, skola och omsorg, men även skolhälsovård, pedagoger, i förskola/skola, funktionshinderverksamhet, äldreomsorg och personal inom BVC.
Förslag på utbildningsinnehåll
- Aktuella Nordiska näringsrekommendationerna och svenska matråd
- Energigivare och energifördelning.
- Livsmedelsval för bra t ex fettsyrasammansättning, fiberinnehåll och mineralupptag
- Vitaminer och mineraler – livsmedelsval, näringsinnehåll och näringsupptag
- Näringsbehov för olika målgrupper och vid olika ålder
- Näringstäthet och måltidssammansättning – på tallriken och i mellanmål
- Socker och salt – var finns fällorna och hur mycket är lagom
- Nyckelhålsmärkning
Innehållet kan kombinera och genomföras som kortare eller längre utbildningar där vi gärna varvar föreläsning med smaktester och praktisk matlagning. Vi arbetar även med pedagogiska metoder som workshop, erfarenhetsutbyte och/eller coachning.
Vi kan även hjälpa till att utarbeta riktlinjer, rutiner, informationsmaterial och handlingsplaner inom området mat och måltider.
Kontakta oss för mer information och offert.