Sensorik, smak och presentation
Alla våra fem sinnen är inblandade i hur vi upplever smaken på den mat vi äter. I utbildningen får ni lära er grunderna i sensorik, och får utifrån det börja laborera med ett antal faktorer för att se hur olika tillagningsmetoder påverkar smaken, hur utseende och presentation av maten spelar in i måltidsupplevelsen som helhet.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till måltidspersonal inom vård, skola och omsorg, men även skolhälsovård, pedagoger, i förskola/skola, funktionshinderverksamhet, äldreomsorg och personal inom BVC. Utbildningen passar även anhöriga till både barn och äldre.
Förslag på utbildningsinnehåll
- Sensorik, en resa via våra fem sinnen.
- Våra fem grundsmaker och hur de identifieras
- Smaktester som överraskar och påverkar
- Provsmakning och avsmakning, bedömning
- Matglädje via olika smakpaletter
- Tallriksmodell som stimulerar alla våra sinnen
- Ökad matglädje med hjälp av sensorik
- Mera grönt med sinnesmetoden
- Sinnrik presentation av måltider.
- Sinnrik matglädje på tallriken.
- Upplevelsen av smak – förväntningar, smakminnen, smakträning och smakbryggor
- Medfödda och förvärvade beteenden (neofili, neofobi, aversion, förkärlek/preferenser)
Innehållet kan kombinera och genomföras som kortare eller längre utbildningar där vi gärna varvar föreläsning med smaktester och praktisk matlagning. Vi arbetar även med pedagogiska metoder som workshop, erfarenhetsutbyte och/eller coachning.
Vi kan även hjälpa till att utarbeta riktlinjer, rutiner, informationsmaterial och handlingsplaner inom området mat och måltider.
Kontakta oss för mer information och offert.