Mat vid allergi och särskilda behov

Måltiderna är betydelsefulla för både hälsa och välbefinnande. Självklart ska maten vara säker, men också aptitretande samt dofta och smaka gott! Detta är viktigt för alla, inte minst för personer som har någon typ av matöverkänslighet. Att laga god, näringsriktig och varierad specialkost är en utmaning för varje kök. Matgäster med specialkost kan ha mer eller mindre specifika behov på individuell anpassning. Produktutveckling, kunskap och inspiration ger oss förutsättningar och bättre möjligheter att laga bra specialkost.

Målgrupp

Utbildningarna vänder sig till personal inom t ex restaurang- och måltidsverksamhet, vård och omsorg samt butik.

 Förslag på utbildningsinnehåll

  • Överkänslighetsreaktioner mot t.ex. laktos, mjölkprotein, gluten, ägg, fisk, nötter, baljväxter etc.
  • Innehållsförteckning och märkning
  • Livsmedelsval och specialprodukter
  • Testmatlagning och provsmakning
  • Rutiner för livsmedelssäkerhet och rätt mat till rätt gäst
  • Mat och måltider vid NPF (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar)
  • Mat vid diabetes

Innehållet kan kombineras och genomföras som kortare eller längre utbildningar där vi gärna varvar föreläsning med smaktester och praktisk matlagning. Vi arbetar även med pedagogiska metoder som workshop, erfarenhetsutbyte och/eller coachning.

Vi kan även hjälpa er att utarbeta riktlinjer, rutiner, informationsmaterial och handlingsplaner inom området mat och måltider.

Kontakta oss för mer information och offert.