Vinnare i kampen mot Matsvinn

och vinnarna är... Förskoleklassen på Sverigefinska skolan i Eskilstuna! Grattis och bra jobbat!

Fem nordiska vinnarklasser har nu utsetts i Norden i Skolans andra runda av Klimatduellen, som i år handlade om att väga klassens matrester och på det sättet lära sig mer om vad mat matsvinn egentligen är.

”Efter att ha vägt klassens matrester i en vecka har eleverna plötsligt fått upp ögonen för att de själva kan göra något bra för miljön genom att slänga mindre av den ätliga maten. Det har givit klassen en tankeställare och blodad tand att göra skillnad”, berättar Hanna Valldén Rektor på Sverigefinska skolan i Eskilstuna.

 

Initiativet med kampen mot Matsvinn har aktivt involverat fler än 400 nordiska lärare, som via Föreningarna Nordens Förbunds läroportal www.nordeniskolen.org har kommit nära inpå allt från gamla nordiska sädesslag till de djupa finska skogarna och havsbottnen kring Island. Samtidigt har eleverna vägt sitt matavfall och fått upp ögonen för det faktum att var femte matlåda eller skolmåltid i de nordiska skolorna hamnar direkt i soptunnan.

Trots att vinnarna nu är korade finns allt undervisningsmaterial fortfarande tillgängligt gratis för lärare och elever. Användning kräver endast att läraren skapar en profil på portalen www.nordeniskolen.org; något som fler än 4000 lärare i hela Norden redan har gjort.

Kampen mot Matsvinn stöds av Nordiska Ministerrådet.

De övriga nordiska vinnarklasserna blev:

Island: Hofsstaðaskóli, 5.klass

Finland: Jousenkaaren koulu, 6.klass

Norge: Hamnvåg Montessoriskole

Danmark: Søholmskolen, 3.klass

Kontaktionformation:

Elva Osk Gylfadottir,
+45 25489001
elva@fnfnorden.org

Marie Nørskov Bærentsen:
+45 51887851
marie@fnfnorden.org