Hushållningssällskapet Norrbotten Västerbotten + 1 Okategoriserade

Deklaration 2024 – Här är skatteavdragen du inte vill missa

Nu när det är dags att deklarera för inkomståret 2023 är det viktigt att vara medveten om vilka avdrag som är tillgängliga för dig som privatperson och som företagare. Nedan följer en översikt över några av de viktigaste aspekterna att ha i åtanke när du fyller i din deklaration.

Vem behöver deklarera?

Om du tjänar mindre än ett visst belopp per år, till exempel för att du studerar, behöver du inte betala någon skatt alls. För inkomståret 2023 är den skattefria årsinkomsten satt till 22 207 kronor. Det innebär att du måste lämna en inkomstdeklaration om du haft inkomst med 22 208 kronor eller mer under 2023.

Avdrag för privatpersoner

Nytt för 2023 är att rutavdraget även omfattar tvätt av textilier och kläder, möblering och bostadstillsyn.

Från och med 1 juli 2024 blir det möjligt att dra av upp till 75 000 kronor för rot och 75 000 kronor för rut, vilket ger en sammanlagd möjlighet till avdrag på hela 150 000 kronor. Rot- och rutavdrag får inte göras i näringsverksamhet.

Reseavdrag privatperson

Avdrag för resor mellan bostad och arbetsplats samt för resor i tjänsten med egen bil medges med 25 kronor per mil. Har du förmånsbil får du avdrag med 12 kronor per mil förutom om du har en förmånsbil som drivs helt med el. För förmånsbilar som drivs helt med el är schablonbeloppet 9,50 kronor per mil.

Avdrag för tjänsteresor och kontorslokal näringsverksamhet

Det kan finnas kostnader du har rätt att göra avdrag för i deklarationen för din firma eller handelsbolag, men som du inte tagit med i din bokföring.

Tjänsteresor: Det kan exempelvis gälla tjänsteresor med egen bil där avdraget för år 2023 numera är 25 kronor per mil. Du kan också dra av för traktamenten vid tjänsteresor med övernattning efter samma regler som för vanliga anställda. Avdraget är 260 kronor per dygn, men bara 130 kronor för avresedagen om resan påbörjas klockan tolv eller senare. 130 kronor gäller även hemresedagen om hemkomsten inträffat klockan 19.00 eller tidigare.

Kontorslokal: Har du en särskilt inrättad lokal för firman kan du få avdrag för en skälig del av bostadskostnaden. Den som inte har någon särskilt inrättad lokal i hemmet kan få göra ett schablonavdrag om arbetet i hemmet under året skett under minst 800 timmar. Bor man i villa är schablonavdraget 2 000 kronor, den som bor i lägenhet får dra av 4 000 kronor. Avdragen i firmadeklarationen kan du göra vid kod R22 på blankett NE och vid punkt 13 på blankett N3A för delägare i handelsbolag.

Vill du byta från kvartals- till årsmoms? Det är inte för sent!

Numera är årsvis moms den mest fördelaktiga metoden för momsredovisning för nästan alla företag som normalt omsätter högst en miljon kronor per år. Företaget får längst skattekredit på det sättet och du sparar dessutom administrativ tid.

Den årsvis beräknade momsen ingår inte längre i den månatliga F-skatten. I stället ska årsvis moms redovisas och betalas tidigast den 26:e i andra månaden efter räkenskapsårets slut. Detta datum gäller för handelsbolag samt för företag som köpt från eller sålt till andra EU-länder under räkenskapsåret.

I annat fall kan man vänta med momsdeklarationen till inkomstdeklarationen ska lämnas, normalt blir det i början av maj om du har en enskild firma. Företag som redovisar momsen årsvis får därigenom en betydligt längre kredittid på momsbetalningarna än motsvarande företag som har kvartalsmoms eller månadsmoms.

Har ditt företag hittills haft kvartalsmoms, är det fortfarande inte för sent att byta till årsvis moms för 2024. Det går bra att skriva ett helt vanligt brev till Skatteverket om önskemål om byte av redovisningsperiod för moms. Brevet skickar man till skattekontoret på den ort där företaget är verksamt. Det går i regel även för företagaren att ändra företagets uppgifter om moms via tjänsten verksamt.se om man har ett bank-id eller annan e-legitimation. Observera att riksdagen höjde gränsen för momspliktig omsättning till 80 000 kr från och med den 1 juli 2022.

Vill du ha deklarationshjälp? Lämna över deklarationen till våra experter!

Våra ekonomiexperter hjälper både privatpersoner och företagare att deklarera rätt och att maximera sin skatteåterbäring. Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig för ett första samtal om din ekonomi.