Detta granskar Skatteverket extra noga i din deklaration
Hushållningssällskapet Norrbotten Västerbotten Okategoriserade

Detta granskar Skatteverket extra noga i din deklaration

Resor till och från arbetet, handel med kryptovalutor, uthyrning av bostad och inkomst av gigarbete – det är områden som Skatteverket kommer syna extra noga i din deklaration för inkomståret 2023. Dessutom är det slut med automatiska utskick av momsdeklarationer på papper.

Nedan reder Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbottens ekonomispecialister ut vad du behöver ha extra koll på vid din deklaration för 2023.

Resor till och från arbetet med egen bil

För att få avdrag för resor till och från arbetet med egen bil krävs det en tidsvinst på 2 timmar/dag jämfört med att åka kollektivt. Skatteverket menar att det är här det ofta blir fel samt uträkningen av avståndet från hem och arbete och antal arbetade dagar. Nytt för 2023 är att milersättningen har höjts från 18,50 kr/mil till 25 kr/mil.

Uthyrning av bostad och inkomst av gigarbete

Nytt för 2023 är också att digitala plattformsleverantörer inom bostadsuthyrning, försäljning av varor samt korttidsarbete, så kallat gigarbete, måste lämna in kontrolluppgifter. Förändringen grundar sig i ett EU-direktiv och detta kommer Skatteverket granska extra noga i år. Viktigt att nämna är att detta inte avser privatpersoner, där gäller samma regler som tidigare.

Handel med kryptovalutor

Den som har sålt, bytt eller betalat med kryptovalutor ska deklarera det i samma bilaga som andra värdepapper. Det är viktigt att hålla isär vinst och förlust, då förlust bara är avdragsgillt till 70%. Dessutom måste handeln med olika kryptovalutor hållas isär.

Slut på automatiskt utskick av momsdeklarationer på papper

Inför deklaration av näringsverksamhet för 2024 införs också förändringar. Skatteverket slutar med automatiska utskick av momsdeklarationer på papper. Du som ska lämna en momsdeklaration med deklarationsdag den 13 maj 2024 eller senare kommer inte längre att få blanketten i brevlådan automatiskt. Momsdeklarationen kan du i stället lämna i Skatteverkets e-tjänst. Om du behöver en pappersdeklaration kan du beställa den från Skatteverkets hemsida.

Vill du ha deklarationshjälp? Lämna över deklarationen till våra experter!

Våra ekonomiexperter hjälper både privatpersoner och företagare att deklarera rätt och att maximera sin skatteåterbäring. Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig för ett första samtal om din ekonomi.