Dokumentera viltskador med hjälp av drönare

I projektet VILL(T)SAM har det tagits fram en guide för hur du med hjälp av drönare kan dokumentera viltskador för att i nästa skede kunna ansöka om ersättning från länsstyrelsen. Om du dokumenterar löpande med hjälp av drönare får du ett bra stöd. Följ dessa steg:

Drönare för att dokumentera viltskador

Följ grödans utveckling med drönare

Dokumentera regelbundet från sådd till skörd. Flyg med drönare över dina åkrar en gång i månaden. Det ger information med bild och video som hjälper dig att följa odlingens utveckling och upptäcka eventuella skador.

Skadeförebyggande åtgärder

  • Dokumentera skadeförebyggande åtgärder som underlag vid kontakt med Länsstyrelsen.
  • Ser du vilt som kan skada din gröda? Dokumentera.
  • Förebygg skador genom jakt och andra åtgärder. Länsstyrelsen kan ge råd om skadeförebyggande åtgärder.
  • Ansök om ersättning för skadeförebyggande åtgärder.

Upptäck skadegörare med drönare

Dokumentera vilken art du ser, när de uppehåller sig och hur länge. En drönare är ett snabbt verktyg för att dokumentera och visa med foto och film vilka viltarter som setts med datum och plats.

Skadan redan skett? Använd drönare

Komplettera dokumentation med skadegörare, skador och omfattning. En drönare ger möjlighet att dokumentera, både övergripande och på detaljnivå, vilket ger snabb insamling av data med underlag som beskriver skadornas omfattning.

Anmäl skadan till Länsstyrelsen

  • Anmäl skadan till Länsstyrelsen så snart som möjligt.
  • Besiktning krävs för att värdera skadan. Skadorna måste besiktigas av en besiktningsperson som Länsstyrelsen har utsett.
  • Besiktning är kostnadsfri om skadan orsakats av en fredad art.

Använd din drönardokumentation vid ansökan om ersättning

Använd dokumentation som visar grödans utveckling, skadegörare och skadans omfattning vid kontakt med Länsstyrelsen. Dokumentation med drönare visar nya perspektiv på ett tidsbesparande sätt med både översiktbilder och på detaljnivå, av vad som skadat din gröda. Se till att inkludera all dokumentation och bekräftelse på skadorna.

Ansök om ersättning

Ansök om ersättning efter besiktningen. Att en besiktning har skett är en förutsättning för att du ska kunna få ersättning. Du kan få ersättning för skador orsakade av fredat vilt.

Besiktningen och rådgivningen är kostnadsfri, så tveka inte att kontakta Länsstyrelsen i Hallands län.

Mer information hittar du på länsstyrelsens webbplats