MatGlad-helt-enkelt på teckenspråk

Receptappen MatGlad-helt-enkelt på TSP (teckenspråk) är en kokboksapp som använder bilder och filmsekvenser för matlagning med teckenspråk. Den innehåller 44 recept och maträtterna presenteras med härliga, aptitretande bilder.

MatGlad-helt-enkelt på TSP guidar genom matlagningen från början till den färdiga måltiden. Ingredienser och redskap plockas fram och bockas av i appen. Sedan tillagas maträtten steg-för-steg och på ett pedagogiskt sätt leds man genom tillagningen så att både huvudrätt och tillbehör blir klara samtidigt.

Den digitala kokboken underlättar matlagningen och gör den tydlig, rolig och inspirerande för döva personer med intellektuella funktionsvariationer samt för anhöriga och personal som arbetar med teckenspråk. Appen är webbaserad, kostnadsfri och fungerar på alla plattformar (smartphones, surfplattor och datorer).

Förmågan att klara av att planera och ta ansvar för sin egen mat är viktig för självkänslan och självförtroendet. Att inspireras kring mat och måltider, livsmedelsval och tillagning skapar både matglädje och livskvalitet.

Hushållningssällskapet Västra är huvudansvarig för appen MatGlad-helt-enkelt på teckenspråk, som produceras och utvecklas i samverkan med ett flertal aktörer. Dit hör Borås Stad och Alingsås kommun (anpassad skola), Talking Hands, Califf Coda, Funktionsrätt Göteborg och DART (Sahlgrenska Universitetssjukhuset).

MatGlad-helt-enkelt på teckenspråk har finansierats av Allmänna Arvsfonden.