Smart kokbok för seniorer nominerade till Publishingpriset

Boken ETT GOTT LIV är nominerad i Publishingprisets hårt konkurrensutsatta kategori ”Fackböcker Mat och dryck”.

ETT GOTT LIV – smart och enkel mat för seniorer heter den efterlängtade kokboken som nu gör stor succé. Hushållningssällskapet Västras matkonsulter levererar recept anpassade för två portioner, vackra bilder och faktatexter i en färgsprakande förpackning som uppmärksammats i hela landet.

Kokboken överraskar och bryter ny mark på den svenska kokboksmarknaden med ett tydligt pedagogiskt upplägg och stor insikt om de utmaningar som ofta uppstår kring aptit och matglädje på äldre dar. Både innehåll och utformning bidrar till intresset och nu är boken nominerad i Publishingprisets hårt konkurrensutsatta kategori ”Fackböcker Mat och dryck”.

– Det känns helt overkligt. Vi är så glada över alla positiva reaktioner vi fått redan från start! Att behovet av en inspirerande kokbok anpassad för seniorer var stort visste vi, men att uppmärksammas i Sveriges mest heltäckande kommunikationstävling känns överväldigande, säger Margareta Frost-Johansson, utvecklingsledare på Hushållningssällskapet Västra och en av upphovspersonerna bakom boken.

I dagarna trycks bokens andra utgåva och boken finns tillgänglig överallt där böcker säljs. Den finns snart även som e-bok, något som efterfrågats av många. Trots lättillgängligheten med digitala hjälpmedel, är det något visst med att hålla en genomtänkt, vackert utformad bok i handen. Att bläddra och titta på bilder ökar både aptiten och matglädjen. Förutom seniorer, vänder sig kokboken till den som kommer i kontakt med äldre i sin vardag; anhöriga, hemtjänstpersonal och volontärer. De cirka 170 recepten täcker hela dagens måltider – från aptitretare före frukost till sängkantsmenyer – och kan enkelt anpassas efter äldres särskilda näringsbehov.

– För oss på Hushållningssällskapet är det ett fantastiskt fint erkännande att vi har skrivit och producerat en bok som väcker intresse och är rätt i tiden. Allra roligast är att fler uppmärksammar och får ta del av innehållet i boken genom den marknadsföring som nomineringen innebär. Vi hoppas på att boken blir en inspirationskälla till matlust och matglädje för många, många fler, till ett gott liv, helt enkelt! avslutar Margareta Frost-Johansson.

 

KORT OM BOKEN

ETT GOTT LIV passar både nybörjare och lite mer vana matlagare och är en inspirationskälla framför allt för seniorer, men även anhöriga, volontärer och hemtjänstpersonal. Recepten sträcker sig över dagens alla måltider, är anpassade för två portioner och lagas i stor utsträckning från grunden. Boken bjuder även på tips om vad man kan laga av det som blir över och förslag på alternativa tillbehör.

Recepten har skapats av Eleonor Schütt, Cecilia Sassa Corin och Margareta Frost-Johansson, matkonsulter på Hushållningssällskapet Västra, som tillsammans med matstylist Christina Asplund, Asplund Mat & Medier, och fotograf Thomas Carlén, Digipict, tillagat och fotograferat alla maträtter. För layout och formgivning står Per Kollberg, VOTUM Förlag, vilka också står för utgivning av boken.

KORT OM PUBLISHINGPRISET:

Publishingpriset är en tävling som syftar till att synliggöra välgjorda produkter och sporra alla som brinner för att skapa god kommunikation – såväl genom film som i print och på webben. Publishingpriset är fristående från branschens organisationer. En jury bedömer, förutom helheten, också fyra olika aspekter av kommunikation, där designen är lika viktig som till exempel textinnehåll, användbarhet och det fysiska utförandet. I filmkategorierna bedöms design, filmfoto, ljud och regi. Med över 40 kategorier är Publishingpriset Sveriges mest heltäckande kommunikationstävling. I varje kategori nomineras fyra till åtta bidrag, allt beroende på antalet tävlande i kategorin och på bidragens kvalitet.

 publishingpriset.org

KONTAKTPERSONER:

Margareta Frost-Johansson, Matkonsult, 0705-407 475, margareta.frost@hushallningssallskapet.se

Eleonor Schütt, Matkonsult, 0737-451 428, eleonor.schutt@hushallningssallskapet.se

Cecilia Sassa Corin, Matkonsult, 0706-322 344, cecilia.corin@hushallningssallskapet.se