Teknikdemonstration för småskalig grönsaksodling på odlingen vid Ulriksdals värdshus

Plats Solna
Datum och tid 6 september, 13.00 - 17.00

 

Välkommen till en kostnadsfri demonstrationsdag för etablerade och blivande småskaliga grönsaksodlare.
I denna teknikdemonstration vill vi visa upp olika teknik som kan effektivisera och förenkla för dig som odlar grönsaker yrkesmässigt på friland och i tunnel.

Teknikdemonstration för småskalig yrkesmässig grönsaksodling
Bland annat kommer vi att få se på tvåhjulstraktorer med tillhörande redskap och MacTrac – en mångfunktionell redskapsbärare. Vi kommer även att höra fördelar och tips angående bevattning och kunna klämma och känna på odlingsvävar. Förutom detta kommer vi även att titta på den befintliga utrustning som finns på Odlingen vid Ulriksdals Värdshus.

  • MaproSystems arbetar med maskiner, jord och skogsbruk & innovationer. Har tagit fram både MacTrack och Drängen. Drängen är en maskin där man ligger ned samt kör och styr med fötterna för att få händerna fria att arbeta med.
  • Närlant importerar och säljer maskiner för lantbruk, park och trädgård via svenska återförsäljare till lantbruk, skogsbruk, kommuner, golfbanor, markentreprenörer med flera. Utöver det säljs även redskap till det specialiserade jordbruket.
  • Gjordnära säljer Tunnelväxthus i storlekar från 5m2 till 136m2.  Säljer även bevattningssystem, pluggbrätten växthusplast och odlingsvävar.
  • Olssons frö är ett familjeföretag i Helsingborg som startades 1989. Säljer grönsaksfrö, blomfrö, vallfrö, plantor och diverse tillbehör.
  • Semenco Säljer fröer och redskap för småskalig grönsaksodling. Bland annat hjulhacka (samt tillbehör), hand-, skörde-, och planteringsredskap samt såmaskiner.
  • Lucko Fokus på ogräshantering i små odlingar

Odlingen vid Ulriksdals Värdshus
Här odlas grönsaker och blommor till restaurangkoncernen Svenska Brasserier. På drygt ett hektar finns en intensiv odling enligt de ekologiska odlingsmetoderna, men odlingen är inte kravcertifierad. Grannen hjälper till med traktor och här finns en del småmaskiner, så som BCS med olika redskap, en fyrhjuling, såmaskin och brännare. Plantering och rensning sker för hand. De som odlar här är ett glatt litet gäng som älskar att odla och försöker utmana den traditionella uppdelningen av odlare och konsument.

När: 6 september 2023, Sista anmälningsdag 4 september
Tid: klockan 13 – 17
Kostnad: Deltagandet är kostnadsfritt
Anmälan sker via formuläret på denna länk »  

Kontakt: Ida Mackegård, Hushållningssällskapet Västra
Telefon 0521-72 55 41,  SMS 0706839175
ida.mackegard@hushallningssallskapet.se

Inbjudan i pdf (skriv ut) »

Tag med lite gott eget fika!
Välkomna! 

Teknikdemonstrationen finansieras av landsbygdsprogrammet inom ramen för projektet Hortikulturellt kunskapscenter.