Lars Trollsås stiftelse för fjällkons bevarande

Stiftelsens ändamål är att främja bevarandet av den svenska fjällkon. Härvid har stiftelsen att verka för ett hållbart och långsiktigt arbete för renrasig avel av både Svensk Kullig boskap (SKB) som Svensk Fjällko. Avelsarbetet på kor för mjölk- såväl som köttproduktion, står i centrum.

Årlig utdelning av stiftelsen, med en stipendiesumma på 50 000 kr sker vid Hushållningssällskapets årsstämma.

Stiftelsen har fyra kriterier som alla ansökningar bedöms utifrån. En ansökan måste uppfylla alla fyra kriterier för att vara aktuell för stipendiet. Jurygruppen gör en sammanvägd bedömning utifrån alla fyra kriterierna.

Stiftelsens kriterier:

  • Personer, organisationer och institutioner i hela Sverige välkomnas att söka, sökande inom Jämtlands län beaktas särskilt.
  • Sökande uppfyller stiftelsens ändamål.
  • Sökande skriver ett personligt brev om sitt pågående eller tänkta arbete för sitt hållbara och långsiktiga arbete för den svenska Fjällkon.
  • Sökande ska personligen närvara vid den årliga utdelningen av stipendiet vid Jämtlands läns Hushållningssällskapets årsmöte.

Juryn består av Mats Gärd, Ole Rönning Kristiansson från Hushållningssällskapet Jämtlands förvaltningsutskott tillsammans med experterna Ninni Nordlund, Länsstyrelsen Jämtlands län, och Carin Andersson, Jamtli. Juryn ansvarar för bedömningen av ansökan.

Tidigare stipendiater
2023
Erik Olsson, Mellangården Klövsjö
Emil Sellsve och William Lönn, Gisselås lantbruk

2022
Simon Sundvall och Marianne Björnsson, Offerdal
Anita Myhr Myhrbodarna, Valsjöbyn

Hur ansöker jag ur Lars Trollsås stiftelse för fjällkons bevarande?

Du ansöker genom att fylla ett formulär på denna sida.
Ansökan till stipendiet ska vara Hushållningssällskapet till handa senast den 29 februari, vilket innebär att möjligheten att ansöka 2024 är stängd. 

 

Om Lars Trollsås

Det var Lars farfar Per Olof Olsson, född 1874, som år 1906 anlade Trollsåsens avelscentrum för fjällkor. Trollsåsen blev en förebild och en viktig del i fjällkons bevarande. Lars själv har drivit Trollsåsen tills för några år sedan, då den avyttrades. Med start för över 100 år sedan fortsätter Lars att i farfaderns anda ge status till fjällkons utveckling.

Lars Trollsås, bild Lisbeth Rauden
Lars Trollsås