Uppdaterade kostråd från Livsmedelsverket (2025)
Livsmedelsverkets uppdaterade råd innebär inga stora revolutioner – men några nyheter är värda att lyfta.
Baljväxter – gärna varje dag
Ät ärter, bönor och linser ofta – gärna varje dag. De bidrar med protein, järn och fiber och passar både som bas i rätter och som komplement till kött. Många sorter odlas i Sverige – gröna och gula ärter, gråärter samt svenska linser – och går att använda i soppor, grytor, röror och biffar.
Kött och charkprodukter – högst 350 g/vecka (tillagad vikt).
350 gram tillagad vikt motsvarar 400-500 g i råvikt. Charkkonsumtionen ska vi hålla nere så mycket som möjligt. För många innebär detta en stor förändring, men kan bli en chans att upptäcka nya rätter. Svenskt kött håller hög kvalitet; välj gärna mindre mängd men bättre kvalitet och fyll på med växtbaserat protein.
Fullkorn – 90 g/dag
Små justeringar räcker långt: havregrynsgröt till frukost, knäckebröd eller nyckelhålsmärkt bröd, samt havreris, kvarngryn eller matvete i stället för vitt ris och vanlig pasta.
Exempel: 1 portion havregrynsgröt + 2 skivor knäckebröd ≈ ca 59 g fullkorn. Med en portion matvete till lunchen är rekommendationen uppnådd med råge!
Små steg – stor effekt
En konsekvensanlys från Livsmedelsverket visar att om följsamheten till kostråden ökar 5 % kan ge ca 1200 färre dödsfall/år. 20 % ökad följsamhet kan ge upp till 4700 färre dödsfall/år. (PM 2024 – Potentiella hälsoeffekter på befolkningsnivå vid ökad följsamhet till kostråd). Även små förändringar gör alltså stor skillnad.
Vill ni ha hjälp att översätta råden till praktiken? Hör av er till Hushållningssällskapets matkonsulter. Vi håller både teoretiska och praktiska utbildningar, och skräddarsyr dem utifrån era behov!