MatFröjd

MatFröjd är en lättillgänglig och pedagogisk receptapp för äldre, anhöriga, volontärer och hemtjänstpersonal. Appen ska ge inspiration till att planera och skapa måltider så att både måltidssituation och livskvalitet påverkas positivt. Syftet är att öka livskvaliteten, stärka hälsan, öka fysiska och psykiska funktioner samt öka socialt välbefinnande. Appen laddas ner där appar finns.

MatFröjd ger inspiration genom härliga, aptitretande bilder som ger matlust och matglädje. Recepten är enkla att följa med anvisningar steg-för-steg. Dessutom ger MatFröjd verktyg för att välja, inhandla och tillaga mat med hänsyn till kvalitet, hälsa och miljö. Recepten är lätta och förstå, även av äldre personer/anhöriga/ volontärer/personal med svenska som andraspråk. Recept finns för frukostar, mellanmål, aptitretare, luncher/ middagar, kvällsmat, drycker, sängkantsmeny, smaktillbehör, resträtter med mera. Det finns även recept som passar äldre med olika kulturella bakgrunder. Recepten i MatFröjd-appen är anpassade för äldres specifika behov med tips för anpassningar när det gäller energi- och proteinberikning glutenfritt mm. I appen finns 170 recept.

Appen finns även att ladda ner direkt från AppStore och Playbutiken, är helt kostnadsfri och fungerar på både smartphone, surfplatta och dator.

MatFröjd har utvecklats i nära samarbete med referens- och testgrupper, och målgruppen har haft stort inflytande över slutresultatet. Hushållningssällskapet Västra är huvudansvarig för appen MatFröjd, som har producerats och utvecklats i samverkan med ett flertal aktörer som Alingsås, Kungälv, Lidköping, Munkedal och Uddevalla kommuner samt pensionärsföreningarna SPF Seniorerna och Aktiva Seniorer. Bakom teknik och design står Wopii Development AB samt We-App och Kom Design AB.

Receptappen MatFröjd finansieras av Allmänna Arvsfonden.