Lokal livsmedelsstrategi i offentlig verksamhet

Många kommuner, länsstyrelser och regioner vill idag stärka sin lokala matproduktion och skapa en hållbar försörjning av livsmedel. Hushållningssällskapet hjälper till med utformning och uppdatering den lokala livsmedelsstrategin. Till hjälp har vi experter inom bland annat yrkesmässig trädgårdsodling, växtodling, markanvändning, ekonomi, landsbygdsutveckling, skogsbruk, djurhållning, livsmedelsförädling, kostkunskap, energi och miljö. Vår kompetens bygger på både praktisk erfarenhet från jordbruk och livsmedelsbranschen samt lång erfarenhet av att driva utvecklingsprojekt i nära samverkan med offentliga aktörer.

Så kan vi hjälpa er

1. Nulägesanalys och behovskartläggning

  • Försörjningsbalans: Hur ser produktion och konsumtion av livsmedel ut i dag?
  • Identifiering av viktiga intressenter: producenter, företag, föreningar och förvaltningar.
  • Analys av nuvarande styrdokument och planering, som översiktsplaner och policys.

2. Workshops och dialog med målgrupper
Vi samlar olika perspektiv i processen, från exempelvis politiker, tjänstepersoner, lantbrukare, förädlingsföretag och ideella föreningar. Tillsammans identifierar vi mål, prioriteringar och konkreta idéer som kan stärka hela livsmedelskedjan.

3. Framtagning av strategi och handlingsplan
Med nulägesbild och lokala inspel som grund formulerar vi mål och åtgärder i en konkret strategi som kan att omsättas i praktiken.

4. Implementering och uppföljning
Vi kan stötta er under hela processen – från att strategin antas politiskt till att åtgärderna börjar ge resultat.

Vad kostar det?

Alla har olika behov och förutsättningar därför ber vi dig att kontakta oss för en detaljerad prisuppgift och diskussion vidare om hur vi kan utforma arbetet i just din kommun, region eller länsstyrelse.