Projektinformation på svenska

Detta är den svenska landningssidan för projektet Solbruk i vårt jordbrukslandskap. Klicka här för att komma till landningssidan på danska. På denna sidan uppdateras informationen löpande om vad som sker i projektet. Nyheter kommer att publiceras i högerspalten när dessa tillkommit.

Genom att etablera ett Living lab med fyra demonstrationsmiljöer, två i Sverige och två i Danmark. Ska dessa miljöer tillsammans testa och utveckla system där solceller och jordbruk kombineras, i ett gemensamt Living lab för solbruk. Ett Living lab som kommer att fortleva efter projektets slut som solcellsföretag, lantbrukare och andra intresserade kan komma och besöka. Målet är att visa hur man kan producera både solenergi och livsmedel effektivt på samma mark. Projektet kommer således att skapa en plattform för att förbättra och utveckla sådana system i framtiden efter projekttidens slut.

 

Projektpartners besökte demonstrationsmiljön i Flakkebjerg i november 2024. Foto: Leon Johansson

Projektet är ett Interreg Öresund Kattegat Skagerrak-projekt och medfinansieras genom EU-medel och är gränsregionalt. Danmark och Sverige delar liknande klimat och elmarknad, vilket gör det möjligt att utveckla gemensamma lösningar för solbrukssystem. Samarbetet gör det också lättare att jämföra resultat från olika demonstrationsmiljöer och sprida kunskap över landsgränserna, vilket stärker arbetet med förnybar energi i hela regionen. Resultaten blir också mer robusta och jämförbara. Detta stärker projektets mål att skapa lösningar som fungerar i hela regionen och bidrar till både lokal och nationell utveckling.

Tidiga resultat från Flakkebjerg

Demonstrationsmiljön i Flakkebjerg stod klar under 2024 och nu finns det lite resultat vi kan delge.

– Vi kom igång sent med sådden på grund av byggnationen och monteringen på plats och dessutom fick vi ta hänsyn till en del körskador på marken. Trots det har vi sett överraskande fina resultat och grödor som har gett oväntat bra skörd, säger Emma Hulth, European Energy.

Framledes kommer grödor som vanligen odlas i området kring Flakkebjerg att testas.

– Det är viktigt att vi kan visa att Solbruk inte bara fungerar på utvalda specialtyper av grödor. Vi testar grödor som kan odlas i stor utsträckning i Danmark.

Tittar vi närmare på resultaten kan vi se att två grödor står ut mängden.

– Bäst utfall så här långt har vi sett på bovete och vårsått vete. Resultaten behöver dock verifieras genom skörden de kommande åren.

Två nya anläggningar planeras vara klara 2025

Arbetet med att ta skapa demonstrationsmiljöerna är i full gång. En av dessa demonstrationsmiljöer finns redan, nämligen i Flakkebjerg, Danmark. Denna solbruksanläggning har funnits sedan 2024. Den andra anläggningen i Danmark kommer att tas fram på Samsø och kommer att skapas efter projektet. Den kommer att skapas utifrån de erfarenheter som framkommit från de andra anläggningarna under projektets gång. Arbetet med att bygga upp demonstrationsmiljöerna i Sverige pågår för fullt.

– Vi är i projekteringsfasen nu så anläggandet kommer komma efteråt. Vi är i det stadiet i projekteringen då vi har börjat med att ta fram upphandlingsunderlaget som ska skickas ut till entreprenörer för inköp och byggandet av anläggningen, säger Henrik Lönnkvist, Varberg Energi.

Målet är att demonstrationsmiljö Varberg ska vara klart hösten 2025, även i Halmstad är siktet inne på att ha anläggningen redo under 2025.

– Anläggningens utformande i Halmstad kommer att vara färdigplanerat under februari månad och målsättningen är att den är på plats i september i år, säger Håkan Cajander, Hushållningssällskapet Halland.

Smarta energisystem

För att solbrukssystemen ska kunna fungera i praktiken behövs både tekniska lösningar och affärsmodeller som gör dessa system hållbara och ekonomiskt lönsamma. Just nu genomförs en omvärldsanalys för att samla information.

– Målet är att ta fram koncept för ekonomiska affärsmodeller som stärker både den gröna omställningen och lantbrukets motståndskraft, samtidigt som vi optimerar markens produktionsförmåga och gör energianvändningen mer hållbar, säger Jonas Ringheim, HighFive Innovationsarena.