Nyskapande mat-appar får folkhälsopris!

Vi är så otroligt glada och stolta att vi vunnit Västra Götalandsregionens folkhälsopris. Genom detta pris kan vi förverkliga vår önskan och ambition att nå ut med Matglad-apparna till ännu fler, säger Margareta Frost Johansson, utvecklingsledare och projektledare för Matglad.

MatGlada receptappar från Hushållningssällskapet Väst får Västra Götalandsregionens folkhälsopris 2017

Apparna MatGlad och MatGlad-helt-enkelt guidar genom matlagningen från början till den färdiga måltiden.  Allting tillagas i kronologisk ordning steg-för-steg så att både huvudrätt och tillbehör blir klara samtidigt. Målet är att alla, oavsett förkunskaper, ska kunna följa ett recept på egen hand och lyckas! Nu får Hushållningssällskapet Väst, Västra Götalandsregionens folkhälsopris för den folkhälsoinsats som apparna MatGlad innebär.

Folkhälsokommitténs motivering lyder:
”Vad är det som skapar nyfikenhet, ger inspiration och samtidigt ökar kunskapen om mat och hälsa? Jo, det gör apparna MatGlad och MatGlad – helt enkelt. De ger råd och praktiska tips, matlust och matglädje både för de som kan läsa lätt svenska och de som använder film och tal istället. Att kunna laga och äta god mat tillsammans är livskvalitet!”

Vi är så otroligt glada och stolta att vi vunnit Västra Götalandsregionens folkhälsopris. Genom detta pris kan vi förverkliga vår önskan och ambition att nå ut med Matglad-apparna till ännu fler, säger Margareta Frost Johansson, utvecklingsledare och projektledare för Matglad.
Appen ”MatGlad” innehåller 125 lättlagade recept med stegvisa instruktioner för veckans alla dagar. Appen ”MatGlad-helt-enkelt” ger användaren ledning genom hela matlagningen med hjälp av filmsekvenser och talstöd.

­­Vi hade aldrig kunnat drömma om det enorma gensvar som MatGlad-apparna har fått. Med hjälp av modern teknik ville vi underlätta matlagningen för människor som av olika skäl har svårt för att använda en traditionell kokbok. Nu har apparna laddats ner över 125 000 gånger och fått mycket större spridning än vad vi någonsin hade trott från början, säger Eleonor Schütt, matkonsult på Hushållningssällskapet Väst.
Båda apparna ”MatGlad” och ”MatGlad-helt-enkelt” är kostnadsfria och finns att ladda ner till smartphone eller läsplatta. På webbsidan www.matglad.nu finns även en webversion.

Vi har sett många exempel på att MatGlad-apparna bidrar till en ökad matglädje och livskvalitet. Att det är viktigt att äta bra vet ”alla”, men ibland är det själva matlagningen som är svår och sätter upp hinder. MatGlad är då ett verktyg som sänker trösklarna och gör det både roligare och enklare att laga sin egen mat, säger Cecilia Sassa Corin, matkonsult.

För mer information kontakta:
Margareta Frost-Johansson
(Alingsås), utvecklingsledare och projektledare på Hushållningssällskapet Väst, 0521 – 72 55 60 alt margareta.frost@hushallningssallskapet.se

Eleonor Schütt (Kungälv), matkonsult på Hushållningssällskapet Väst, 0521 – 72 55 62 alt eleonor.schutt@hushallningssallskapet.se

Cecilia Sassa Corin (Uddevalla), matkonsult på Hushållningssällskapet Väst, 0521 – 72 55 61 alt cecilia.corin@hushallningssallskapet.se

Om folkhälsopriset:
Syftet med Folkhälsopriset är att främja ett gott folkhälsoarbete i Västra Götaland. Genom folkhälsopriset vill Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté inspirera fler aktörer att våga göra sociala satsningar och bidra till bättre hälsa i samhället. Priset på 50 000 kronor ger möjlighet för nyskapande personer, föreningar, organisationer eller institutioner som arbetar för att stärka folkhälsan i Västra Götaland.

Framgångsfaktorer:
En optimal projektidé, där behovet är mycket stort.
Förankringen ute i verksamheten har fungerat och efterfrågan har styrt arbetet.
Ett innovativt projekt som har involverat såväl ny teknik som nya sätt att tänka.
Användarna är i högsta grad delaktiga, bland annat genom en väl funderade referensgrupp som löpande har kommit med konkreta förbättringsförslag.
Korta fakta:

Appen MatGlad är finansierad av Arvsfonden.
Appen MatGlad-helt-enkelt, har producerats efter en vinst i Post- och Telestyrelsens Innovationstävling 2015.
MatGlad e-skola, har producerats efter en vinst av Kvalitetsmässans Sveapris 2015, som bästa innovation inom E-hälsa
2016 fick MatGlad Arvsfondens Guldkornspris som bästa projekt inom området funktionsnedsättning.