Jag vill inte välja någon verksamhet.
Detta innebär att du inte ser innehåll och information som gäller just din valda verksamhet.
Nöt 2. Daglig tillsyn sker normalt av alla djur
I kontrollpunkten ingår grundvillkor.
Kontrollen kan omfatta
- Vilka arbetsrutiner som finns för den kontinuerliga tillsynen som ägnas samtliga djurkategorier och att dessa rutiner säkrar en ”normal” daglig tillsyn inklusive övrig beredskap.
- Ansvarsfördelningen för personalen (större besättningar och anställd personal). Om det finns det rimliga möjligheter att utföra tillsynen så som den beskrivs utifrån djurhållningen i besättningen.
- Tillsyns- och skötselrutiner för djurhållningen. Att det, särskilt då personalstyrkan är reducerad, finns rutiner som säkrar en nödvändig tillsyn på djuren. Att det finns möjlighet att tillkalla personal med rimlig inställelsetid vid larm på utfodring eller ventilation, vid strömavbrott m.m.
- Att tillsynen görs kontinuitet, är grundlig och anpassad till djurhållningen. Framför allt att tillsynen står i proportion till behovet av åtgärder (allt som behöver åtgärdas ska ägnas så mycket tid och resurs att det faktiskt blir åtgärdat).
- Brister som kan relateras till djurens välfärd kan ofta hänföras till punkten bristande tillsyn på djur. Bristfällig klövstatus, sjuka djur som inte omhändertas eller avlivas, trasiga inredningar, otillräckligt eller smutsigt strömedel och bristande hygien i övrigt är exempel som ofta tyder på bristande tillsyn.
Vad kan du som lantbrukare göra?
- Se till dina djur dagligen. Notera om något djur skiljer sig från flocken. Exempelvis inte äter, ligger kvar när flocken förflyttar sig, haltar mm.
- Om du misstänker att djuret inte mår bra kontrollera
- Kroppstemperatur (vuxet nötkreatur 38–39 °C, kalv 38,5–39,8 °C)
- Andetag (15–50 andetag/minut, kalv 20–50)
- Idissling (7–12 sammandragningar/5 minuter)
- Puls (60–80 hjärtslag/min, kalv 90–110)
- Hull och hälta
- Vidta åtgärder om djuren uppvisar skada, sjukdom, onormalt beteende m.m. Kontakta veterinär vid sjukdom.
Läs mer om daglig tillsyn, sid 8 i Bilaga till checklista – Nötkreatur (jordbruksverket.se)