Hushållningssällskapet Stockholm Uppsala Södermanland + 19 Okategoriserade

Undersökning visar: Ekonomiska hinder och kompetensbrist bromsar kommuners livsmedelsberedskap

Projektgruppen bestående av Saga, Lucas, Alva och Jonathan.

En ny rapport framtagen av studenter på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) på uppdrag av Hushållningssällskapet lyfter fram kommunernas arbete och utmaningar inom livsmedelsberedskap. Studien, som involverade 51 kontaktade kommuner runtom i Sverige, belyser hur olika kommuner arbetar för att säkra livsmedelsförsörjningen i krissituationer och vilken roll lantbrukare spelar i detta viktiga arbete.

 

Av de kontaktade kommunerna ställde 22 upp på intervju. Resultatet visar att många kommuner är i ett relativt tidigt stadium i sitt arbete med beredskap och livsmedelsförsörjning. En stor del av dessa har börjat införa beredskapslagring av varor för att kunna försörja samhällsviktiga verksamheter, som skolor och äldreomsorg, i upp till två veckor. Andra kommuner deltar i olika projekt för att stärka samarbetet mellan lokala aktörer och fördjupa sin beredskap.

 

– Vi ser ett växande engagemang i kommunerna, men det finns också flera utmaningar, säger Alva Gustafsson, en av studenterna bakom rapporten. Ekonomiska begränsningar, brist på tydliga direktiv, och behovet av mer kompetens är några av de vanligaste hindren som kommunerna själva identifierade.
Rapporten visar också att 15 av de intervjuade kommunerna redan involverar lokala lantbrukare i sin livsmedelsförsörjning på något sätt. Exempel på framtidsvisioner är att köpa in hela slaktkroppar till kommunala storkök och att omvandla grönområden till odlingsmark för att höja den lokala självförsörjningsgraden.

 

Stöd till kommuner för förbättrad beredskap

Hushållningssällskapet erbjuder en tjänst kallad ”Försörjningsbalans Kommun” för att hjälpa kommuner att analysera sin livsmedelsförsörjningsgrad och utveckla en risk- och sårbarhetsanalys. Verktyget används idag av 58 av Sveriges 290 kommuner, men behovet av vidare stöd kvarstår för att möta regeringens ambition om ökad livsmedelsberedskap på lokal nivå.

 

Rapporten ger en inblick i hur svenska kommuner ser på sin beredskap för livsmedelsförsörjning och belyser ett behov av ökade resurser, samverkan och tydliga riktlinjer från statligt håll.

Studenterna som genomförde undersökningen heter Alva Gustafsson, Jonathan Hellqvist, Lucas Sydh och Saga Svalelid, SLU.