Försörjningsbalans kommun

Klarar vi matförsörjningen vid krig och kris? Ta reda på er kommuns försörjningsbalans med Hushållningssällskapets innovativa beräkningsverktyg. Svaren kommer underlätta arbetet med att förbättra försörjningsbalansen för kommunen.

_______________________________________________________________________________________

33 kommuner som jobbar med sin försörjningsbalans:

Jämtlands län – Härjedalen
Jönköpings län – Gislaved
Kronobergs län – Lessebo, Ljungby, Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge, Växjö, Älmhult och Alvesta
Södermanlands län – Nyköping
Västerbottens län – Umeå, Vännäs
Västernorrlands län – Ånge, Sundsvall
Västra Götalands län – Rätt från slätt-projektets kommuner; Grästorp, Essunga, Vara, Götene och Vänersborg
Örebro län – Askersund, Degerfors, Hallsberg, Hällefors, Karlskoga, Kumla, Laxå, Lekeberg, Lindesberg, Ljusnarsberg, Nora och Örebro
_______________________________________________________________________________

Med ökade oroligheter internationellt blir det allt viktigare att ha en väl fungerande nationell livsmedelsproduktion i Sverige. Eftersom förutsättningarna skiljer sig åt mellan geografiska områden blir livsmedelsproduktion även en viktig fråga för landets kommuner. Ett första steg är att förstå hur livsmedelsproduktion och konsumtion förhåller sig till varandra lokalt och därefter se vilka insatser som kan göras.

Förbättrad försörjningsbalans gynnar näringslivsutveckling

Statistik på nationell och länsnivå visar inte tillräckligt tydligt hur den enskilda kommunens beslut påverkar och det är i det lokala som en förändring ofta börjar. En förbättrad försörjningsbalans handlar om utveckling av nya och befintliga företag inom hela livsmedelskedjan från primärproduktion och förädling till grossister och storkök. Det här gynnar dessutom näringslivsutvecklingen generellt i kommunen.

Krisberedskap

Näringslivsutvecklingen har också betydelse för krisberedskapen där kommunerna har ett ansvar att trygga grundläggande service vid längre avbrott. Genom att mäta sin försörjningsbalans får kommunen ett underlag för att öka krisberedskapen gällande livsmedelsförsörjningen.

Oberoende statistik

Den här unika modellen har tagits fram av Hushållningssällskapet specifikt för att beräkna försörjningsbalansen hos kommuner. Den visar vilka utvecklingsmöjligheter det finns inom kommunen och presenterar tillförlitlig, oberoende statistik på ett överskådligt och illustrativt sätt. Ni får siffror på försörjningsbalansen i kommunen som kan följas upp med jämna mellanrum. Kommunen kan också få anpassade förslag på vad man kan göra lokalt för att förbättra både näringslivet och försörjningsbalansen. Hushållningssällskapets rådgivare finns tillgängliga som bollplank och partner i ett fortsatt utvecklingsarbete.

Det här är ett naturligt första steg för kommunal näringslivsutveckling, måltidsverksamhet, krisberedskap, samhällsbyggnad och miljöarbete kopplat till svensk livsmedelsstrategi.

Beräkningen av försörjningsbalansen levereras med en presentation av en kunnig rådgivare som förklarar resultatet. Kommunen får till det en sammanfattning av beräkningen i utskriftsvänligt format.

 

Klicka på kartan till höger för att kontakta en rådgivare i din kommun!

 

Så här säger några av de som fått försörjningsbalansen presenterad och som också går bra att kontakta för mer information:

Försörjningsbalans kommun

”Vi kände att vi hade ganska bra koll, men det blev så mycket bättre när vi fick fakta med nyckeltal från Hushållningssällskapets rapport. Det ger också en annan tyngd när någon utifrån ser på kommunen och presenterar siffrorna. Vi fick en lista med förslag på åtgärder och det vi gör nu är att titta på det vi redan har gjort inom gröna näringar och hur utfallet har blivit. När det är klart ska vi, Enter Gislaved AB och Gislaveds kommun tillsammans med en arbetsgrupp med företagare och LRF lokalt, jobba vidare med åtgärdsförslagen. Vi gör det här tillsammans.”

 

 

Ingalill Ebbesson, näringslivsutvecklare Enter Gislaved
Kontaktuppgifter: ingalill@entergislaved.se, 0371-844 89

 

 

”Vi är jättenöjda och det var precis vad vi förväntat oss. Det blev ett väldigt bra underlag för att diskutera livsmedelsberedskap internt inom kommunen och en språngbräda för att jobba vidare framåt.”

Erika Berg, beredskapssamordnare Umeå kommun
Kontaktuppgifter: erika.berg@umea.se, 090-16 22 84

 

 

______________________________________________________________________________

För mer information och frågor om tjänsten vänligen kontakta:

 

Sofia Alriksson, landsbygdsutvecklare
Tel: 070-829 30 57
E-post: sofia.alriksson@hushallningssallskapet.se

 

 

 

Nicklas Bengtsson, utvecklingsledare
Tel: 070-964 30 08
E-post: nicklas.bengtsson@hushallningssallskapet.se

 

 

 

Birgit Fag, husdjursrådgivare
Tel: 070-829 05 45
E-post: birgit.fag@hushallningssallskapet.se

 

 

 

 

Om Hushållningssällskapet

Inom Hushållningssällskapet arbetar vi med rådgivning till lantbrukare, landsbygdsföretagare och skogsägare i hela landet. Historiskt har Hushållningssällskapet varit delaktig i utvecklingen av viktiga samhällsfunktioner som bland annat järnväg och landsting. Vi är en oberoende rådgivningsverksamhet som bidrar till utvecklingen inom gröna näringarna genom rådgivning, fältförsök, forskning och projekt.

 

Här finns tjänsten

Försörjningsbalans kommun
Created with Sketch. Stockholm Uppsala Södermanland Östergötland Jönköping Kronoberg Kalmar Gotland Blekinge Skåne Halland Västra Götaland Värmland Örebro Västmanland Dalarna Gävleborg Västernorrland Jämtland Västerbotten Norrbotten

Inslag i media

Här kan du ta del av medias rapportering om tjänsten:

Småskalig livsmedelsproduktion

Vill du lyckas som livsmedelsproducent? Öka lönsamheten i ditt företag? Småskalig livsmedelsproduktion handlar om att göra bra mat i liten skala.

Läs mer

Kompetensutveckling inom mat

Matnyttig kunskap för både för dig som producerar livsmedel och för dig som möter kunderna.

Läs mer