Frötec

Frötec är en anläggning/laboratorium som utför utsädesbehandlingar samt lagrar och hanterar smittade utsädespartier. Här utför vi behandlingar på alla sorters frön. Vår avancerade utrustning kan utföra dessa behandlingar på bara några få frön eller på större partier på upp till 500 kg. Utöver detta tillhandahåller vi även tjänster som vägning, packning och frakt av utsäde till dina försök.

Utsädesbehandlingar görs för att skydda utsädet mot sjukdomar i groningsfasen, men även för att skydda uppkomna plantor. Utsädesbehandling kan också göras med näringsämnen och biostimulanter för att förbättra tillväxten. En färgning av utsädet gör det enklare att bedöma sådjup och fröplacering. Fördelen med utsädesbehandling är att preparaten påföres under kontrollerade former och applicering blir där preparaten gör bäst effekt.

Verksamheten vänder sig till dig som vill få utsädesbehandlingar till fältförsök utförda, samt legobetning av mindre utsädespartier. Uppdrag kan utföras enligt GEP-standard. Även färgning av utsäde och distributionsuppdrag av utsäde till försöksverksamhet utföres.