Svårt att veta vad som gäller vid en djurskyddskontroll?
Vi på Hushållningssällskapet har tagit fram ett hjälpmedel för att veta vad som krävs för att uppfylla en djurskyddskontroll. Detta kallar vi beslutsstöd – En vägledning för att förbättra djurens välfärd
Syftet med beslutsstödet är att erbjuda hjälp vid bedömning av djurens välfärd i den egna besättningen, baserat på de svenska regelverk som avser djurskydd. Verktyget är uppbyggt enligt Länsstyrelsens checklista vid djurskyddskontroller och kan användas direkt på stallgolvet via mobilen. Kontrollpunkterna är indelade i kategorierna byggnad, foder och vatten, skötsel samt personal och tillsyn.
Beslutsstödet är kortfattat men informationen och materialet är strukturerat i ovannämnda kategorier där varje kontrollpunkt beskrivs. Det ges även förslag på vad du som lantbrukare kan göra för att förbättra djurens välfärd. Det finns även i vissa fall bilder där du som lantbrukare kan jämföra dina djur utifrån den bedömningsskala som Länsstyrelsen tillhandahåller. Under varje kontrollpunkt kan även den aktuella lagstiftningen hittas samt övrigt material som är relevant inom området. Verktyget kan användas för att vidta lämpliga åtgärder för att förbättra djurens välfärd samt som stöd vid eventuella investeringar och djurskyddskontroller. Under varje punkt kan man även utläsa om punkten ingår som grundvillkor, alltså EU-lagstiftningen.
De vanligaste bristerna för nöt är enligt den senaste nationella djurskyddsrapporten från 2023 brister inom hygien, hull och utfodring samt utomhushållning.
När det gäller bristerna kring hygien är renheten hos djuren och brister i deras ligg och vistelseytor vanligast. Denna typ av brist ligger på en högre nivå jämfört med andra brister för nöt.
Brister gällande hull och utfodring har de senaste 7 åren tyvärr ökat. Här är det främst hullet som inte varit godkänt och kan då både bestå av att djuren är i underhull eller överhull.
När det gäller brister för utomhushållning är det främst brister i att ligghall saknas, att ligghallen är bristfällig eller för liten. För nötkreatur ska det finnas en ligghall när nötkreaturen går ute eller har möjlighet att gå ut på betesmark eller i rasthage mer än 12 timmar per dygn under den kalla årstiden. Med den kalla årstiden menas den period under året då ingen betestillväxt sker.
Så för att underlätta för lantbrukare att uppfylla kraven vid en djurskyddskontroll har Hushållningssällskapet tagit fram ett verktyg under namnet beslutsstöd för lamm-, nötkötts- och mjölkproducenter som en del av ett projekt finansierat av Jordbruksverket.
Var hittar man verktyget, beslutstöd?
Här en länk till verktyget: Beslutsstöd – En vägledning för att förbättra djurens välfärd
Där finns alla kontrollpunkter för nöt, mjölk samt får med tips på vad en djurskyddskontroll kan omfatta och information på hur du kan förbereda dig inför en kontroll. Det finns även bilder och andra tips.