Gå enstaka kurser
När vi inte fyller alla kursplatser så finns det möjlighet för dig att plocka ut enstaka kurser som du vill gå.
För vem
Alla som önskar och vill kan få tillträde till någon eller några av kurserna. I slutändan är det vi som anordnare som bestämmer om vilka som vi anser ska få tillträde.
Hur söker jag
Den som önskar studera hos oss tar kontakt via:
agnetha.wibell@hushallningssallskapet.se
Aktuella enstaka kurser för detta år:
Introduktion till förädling och produktutveckling
Innehåll
Den studerande ska genom kursen bli introducerad i några förädlingsprocesser och därigenom få kunskaper i att kunna förädla exempelvis vegetabilier, animalier och mjölk. Ämneskunskaperna inkluderar även livsmedelshygien och regelverk anpassat till småskalig livsmedelsproduktion. Den studerande skall även bli redo att självständigt kunna driva, utveckla och lösa sammansatta problem, minimera svinn och skapa mervärden genom hela produktutvecklings- och tillverkningsprocessen samt tillämpa gällande lagstiftning inom alla delar av verksamheten.
Kursen varvar teoretiskt och praktisk undervisning där teoretiska kursmoment tillämpas i praktiken.
Utbildningsmoment:
- förädling av primärprodukter till lönsamma, säkra och hållbara kommersiella slutprodukter som efterfrågas av marknaden
- tillvaratagande av svinn
- från inspiration- laboration-innovation till färdig produkt (teori/praktik)
- HACCP för animalier, frukt, bär, grönsaker och mjölk
Mål
Efter genomförd kurs med godkänt resultat ska den studerande kunna:
Kunskaper
- utföra ett eller flera förädlingsprocesser
- beskriva gällande regelverk och betydelsen av krav på god livsmedelshygien
Färdigheter
- tillämpa tillvaratagande av svinn
Kompetenser
- producera en livsmedelssäkerhetsplan med HACCP och egenkontroll
Utbildningstillfällen
20 augusti
Ej fastställt kursmoment men inom kort: Förädling mejeri – Ost
Praktisk moment på plats i Gamleby.
26 & 27 augusti
Förädling av grönsaker/frukt/bär/svamp med Mikael And, krögare Gränsö Slott Västervik
Praktisk moment på plats i Gamleby.
3 & 4 september
Livsmedelshygien och regelverk; HACAPP med Samuel Artmark, HS Certifiering.
På plats i Gamleby och/eller via länk online.
9 september
Förädling av mejeri – praliner med Erik Askenberger
Praktisk moment på plats i Gamleby.
17 & 18 september
Förädling av charkuterier med Pelle Frisell
Praktisk moment på plats i Gamleby.
Kostnad
Kurserna är kostnadsfria