![](https://hushallningssallskapet.se/wp-content/uploads/2024/10/anna-nyhet-webb-1024x320.jpg)
Hon tog arbete 120 mil norrut för att jobba med trädgårdsutveckling i arktiskt klimat
Hon är trädgårdsingenjören som bytte arbetet på Öland för att flytta till Norrbotten och jobba med trädgårdsutveckling i arktiskt klimat. – Jag tror vi kan odla mer frukt, bär och grönsaker i framtiden, säger Anna Stenberg, som är Hushållningssällskapets nya platschef och trädgårdsutvecklare på försöksanläggningen Öjebyn Agro Park.
Anna Stenberg har gjort en imponerande resa – både geografiskt och professionellt. Med bakgrund som trädgårdsingenjör, trädgårdslärare och senast som horto-ansvarig på en försöksanläggning på Öland, tar Anna med sig både teoretiska och praktiska kunskaper till Norrbotten.
I somras tillträdde hon en nyinrättad tjänst som platschef vid Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbottens försöksanläggning Öjebyn Agro Park, och bytte därmed till en arbetsplats som ligger över 120 mil norrut från hennes tidigare arbete.
Möjligheter i ett utmanande klimat
Anna är väl medveten om de utmaningar som det nordliga klimatet kan innebära för trädgårdsodlingen, men ser framför allt potential. Hon hoppas kunna bidra till en ökad lokal produktion av trädgårdsgrödor genom att arbeta med utvecklingsprojekt och rådgivning inom dessa områden.
– Det finns många utmaningar här i norr, inte minst klimatet, med kortare odlingssäsong och vegetationsperiod än i södra Sverige, men också att hitta odlare som är villiga att satsa. Men jag ser stora möjligheter både för Öjebyn Agro Park och regionen när det gäller trädgårdsodling. Jag tror vi kan odla mer frukt, bär och grönsaker i framtiden, säger hon.
Som trädgårdsutvecklare kommer Anna att arbeta med försök och utvecklingsprojekt på Öjebyn Agro Park. Hon kommer även att delta i nätverk, både regionalt och nationellt, samt bidra med sin expertis genom kurser, fältvandringar och studiebesök.
Vill få fler att våga satsa
Förutom att leda och utveckla försöksanläggningen ser Anna sitt arbete som en möjlighet att inspirera och stötta odlare, och därigenom skapa nya möjligheter för hållbar och lokal odling i regionen.
– Jag tror på möjligheterna att utveckla trädgårdsnäringen här. Det gäller att våga satsa, och jag ser fram emot att vara en del av den resan, avslutar hon.
Fakta | Öjebyn Agro Park
Kort om Hushållningssällskapets försöksanläggning Öjebyn Agro Park:
- Här bedrivs försök och demoodlingar med olje-, spannmåls- och trädgårdsväxter för att undersöka hur odlingsförutsättningar och förändrat klimat påverkar odlingsresultatet.
- Fokus ligger på att förbättra odlingssystem som är anpassade till nordsvenska förhållanden.
- Målet är att hitta tåliga sorter så att näringen kan odla grödor med hög odlingssäkerhet och god avkastning.
- Under de senaste åren har över 100 spannmåls- och vallförsök genomförts, och man har testat mer än 100 äppelsorter samt 30 olika jordgubbssorter. Dessutom odlas nu höstvete, en gröda som tidigare ansågs omöjlig att odla i norra Sverige.
- På anläggningen testas även ny teknik och man driver utvecklings- och innovationsprojekt.
- Resultaten sprids bland annat på evenemangen ”Fältdag på Öjebyn Agro Park” och på ”Skördefest & Äpplets dag”.