Från idé till digital utbildning
Bakom varje digital kurs står engagerade experter som brinner för att sprida kunskap och stärka de gröna näringarna. Genom Hushållningssällskapets e-learningplattform kan lantbrukare, odlare och andra yrkesverksamma ta del av kurser inom allt från ullhantering till grönsaksodling – när och var det passar dem.
Framtiden för digital utbildning är ljus
I de EU-finansierade projekten Ull som resurs 2.0 blev det tydligt hur mycket svensk ull som gick förlorad, vilket väckte idén om att skapa en webbkurs. Idén blev till verklighet genom kursen ”Lönsam ullhantering”. Leon Johansson som är kommunikatör på Hushållningssällskapet Halland har skapat innehållet i den kostnadsfria kursen.
”I projektet såg vi hur mycket ull som gick till spillo. Av denna anledning behövde vi en plattform där vi både förklarar varför vi ska tillvarata den svenska ullen men också en plattform där vi utbildar fårägare hur de bör göra för att få ut så mycket som möjligt av sin ullskörd. Därmed uppkom idén om att utveckla en webbkurs och Lönsam ullhantering blev ett faktum.” berättar Leon Johansson.
”Framtiden är digital och webbkurser är ett lämpligt alternativ för att kunna sprida mer kunskap. Det är just tillgängligheten som gör det till ett särskilt attraktivt alternativ. En lantbrukare har inte alltid tid att gå fysiska kurser och då kan en digital lämpa sig väl som denne kan genomföra i sin takt. Digitala kurser inom de gröna näringarna går en ljus framtid till mötes.” avslutar Leon Johansson.
En av de första kurserna – och fortfarande väldigt eftertraktad!
En av de första kurserna på vår e-learningplattform var Kick off för grönsaksodling, där Marie Hanson på Hushållningssällskapet Västra, har varit kursledare. Kursen riktar sig till både nybörjare och mer erfarna odlare som vill få en bra start på odlingssäsongen. Fokus ligger på att ge grundläggande kunskap om odlingsteknik, jordförbättring och val av grödor. Trots begränsade resurser i starten kunde kursen skapas med enkel teknik och ett stort engagemang.
”Jag åkte till Björnhyltans Trädgård en dag och då filmade vi alla delar till kursen. Sedan satte jag ihop text och bilder och vår kommunikatör Karin Carlsson lade upp kursen på plattformen, det blev bra!” berättar Marie.
Kursen är kostnadsfri och har fått stor spridning bland odlare runt om i landet. Den används även i undervisning på skolor och intresset fortsätter att öka. Just nu har 729 deltagare tagit del av den, och vi ser att fler och fler upptäcker den.
E-learningplattformen gör det möjligt för deltagarna att gå kursen när det passar dem och att återvända till materialet vid behov. ” Man kan gå in när som helst och ta del av kursen – hur många gånger som helst. Dessutom fungerar plattformen som en gemensam samlingsplats där deltagarna kan hitta nya kurser som de kanske inte ens letade efter från början,” avslutar Marie.