Två framtidsscenarier: mat i krissituationer och ett robust livsmedelssystem
Förra veckan invigdes en tankeväckande och visuellt imponerande utställning i Södertälje stadshus, där besökarna fick uppleva två radikalt olika framtidsscenarier för år 2035. Utställningen syftar till att provocera och skapa diskussion kring livsmedelssystemets framtid och samhällets beredskap inför potentiella krissituationer.
Två vägar: dystopi och utopi
Besökarna introducerades till scenarierna genom en kortfilm som med hjälp av AI-teknik visade en dystopisk framtid där samhället tvingats införa ransoneringssystem på grund av matbrist. Varje deltagare fick därefter ett ransoneringskort och möjlighet att hämta en ransoneringsbox innehållande produkter som frystorkad mat, jodberikat salt, en morot och ett äpple.
– Det är långt ifrån tillräckligt för att mätta dig och din familj, men det är vad din kommun kan erbjuda, förklarar Sofia Alriksson, nationell samordnare för Försörjningsbalans kommun, Hushållningssällskapet. Hon fortsätter: Hushållningssällskapets beräkningar ligger bakom boxarnas innehåll liksom kommunens kartläggning av försörjningsgraden. Det man kan hämta i utlämningsskåpet är dels beräknat på vad du behöver äta, beroende på kön och ålder samt vad kommunen har kunnat producera.
I det dystopiska scenariot visualiserades en värld där matproduktionen kraftigt försämrats på grund av klimatpåverkan, jordskred, och cyberattacker. Försämrad logistik och centralt styrda ransoneringssystem hade blivit nödvändiga för att hantera de bristande resurserna. Stormarknader hade stängts och ersatts av strikt bevakade lager och utlämningsskåp.
Det andra scenariot presenterade en ljusare framtid, där medborgarna tillsammans byggt upp ett robust och hållbart livsmedelssystem. I den så kallade ”utopiboxen” fanns lokalt producerad mat som ägg, mjölk, frukt och grönsaker – en tydlig kontrast till det dystopiska alternativet.
Vetenskap, design och samarbete
Marie Palmnäs, projektkoordinator från Chalmers Industriteknik, beskriver utställningens syfte som att skapa engagemang och stimulera dialog:
– Vi vill visa hur olika vägar vi kan ta beror på de beslut vi fattar idag. Våra scenarier är baserade på globala trender, kommunens nuvarande arbete och en kartläggning av deras försörjningsgrad.
Utställningen är ett samarbete mellan flera aktörer. EGGS Design, en del av Sopra Steria, ansvarade för den visuella gestaltningen. Hushållningssällskapets Cecilia Corin bidrog med näringsberäkningar för både dystopiboxen och utopiboxen, medan Södertälje kommun tillförde erfarenheter från sitt arbete med livsmedelsstrategi, odlingsstrategi och pollineringsplan.
En viktig del av utställningen var att visualisera effekterna av försörjningsgraden, dvs. hur mycket av den mat som konsumeras i kommunen som faktiskt kan produceras lokalt. Resultatet av denna kartläggning fungerade som underlag för de scenarier som presenterades.
Samskapande workshops och framtidsdiskussioner
Utställningen innehåller prototyper och framtidsscenarier som skapats genom samskapande workshops med invånare och experter. Dessa prototyper, eller “artefakter från framtiden”, syftar till att visualisera och väcka tankar kring hur samhället kan förändras. Forskning och data kring globala trender, klimatanpassning och resiliens har vävts in för att skapa realistiska, men samtidigt tankeväckande bilder av framtiden.
Next stop: Universeum
Efter premiären i Södertälje rullar utställningen vidare till Universeum i Göteborg, där den kommer visas från den 31 januari 2025. Under utställningen på Universeum planeras även workshops för att engagera fler i frågan om ett robust och hållbart livsmedelssystem. Det är också möjligt att utställningen kommer att visas på ytterligare platser framöver.
Framtidens matproduktion – vad kan vi lära?
En central fråga som utställningen ställer är hur vi som samhälle kan säkerställa en rättvis och tillräcklig försörjning av livsmedel, även i tider av kris. Genom att visa på både hot och möjligheter vill projektgruppen skapa en bredare medvetenhet och få fler att delta i samtalet om framtidens matproduktion. Utställningen ger konkreta exempel på hur lokala strategier kan kombineras med globalt tänkande för att skapa hållbara lösningar.
– Vi hoppas kunna erbjuda en häftig upplevelse och initiera många lärorika och spännande samtal genom att väcka känslor och provocera besökarna. Målet med utställningen är att människor ska börja prata med varandra. avslutar Marie Palmnäs.
Vill du veta mer? Läs mer om projektet på spekulativmat.com eller kontakta:
Marie Palmnäs, projektkoordinator från Chalmers Industriteknik, på marie.palmnas@chalmersindustriteknik.se
Sofia Alriksson, nationell samordnare Försörjningsbalans kommun/Hushållningssällskapet på sofia.alriksson@hushallningssallskapet.se
Projektet finansieras via Vinnova.
Text: Sara Hertzman Persson
Foto: Anne Helgesson