TV-kocken Susanne Jonssons härliga julrecept
Fånga julstämningen och laga TV-kocken Susanne Jonssons inspirerande recept från vår interaktiva och digitala cookalong-session!
Recepten är perfekta för dig som vill testa något nytt till julens festliga stunder och låter dig bekväm-impa med spännande glögg, syrlig sallad och ljuvlig smördegspaj med Västerbottensost och bär.
Vilken blir din favorit? Spana in recepten nedan.
Vill du vara med på våra kommande digitala föreläsningar?
Bli medlem! Föreläsningarna är exklusiva och kostnadsfria för Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbottens medlemmar. Välkommen med din medlemsansökan!
Citrussallad i grönpepparsås
4 portioner
- 6 st blandade citrusfrukter
- 1 dl frysta bär tex hallon, vinbär, hjortron eller lingon
- 4 msk honung eller sirap
- 2 msk smör
- 1 tsk torkad grönpeppar eller rostad svartpeppar
- 0,5 dl pistaschkärnor
- Till servering: vaniljglass
Gör så här:
- Skala och skiva citrusfrukterna.
- Värm honung, smör och grönpeppar i en kastrull.
- Lägg ner citrusfrukterna och låt dem bli varma.
- Servera dem varma med vaniljglass, strö på hackade pistaschkärnor eller rivet citrusskal.
Smördegspaj med Västerbottensost och bär
4-6 portioner
- 1 pkt kyld smördeg
- 200 g naturell färskost
- 150 g Västerbottensost, riven
- 1 dl marmelad, hemgjord eller köpes
- 1 liten påse rucola
- 1 dl valnötter
- 1 dl frysta bär (tex hjortron eller lingon)
- 100 g tunt skivad chark eller fisk tex rökt fisk i bitar, lufttorkad- eller rökt skinka, rökt kött, torkad renkorv/torrkött
- till pensling: 1 ägg, 0,5 dl sesamfrön
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Rulla ut smördegen, skär en 1-2 cm bred kant nästan igenom runt om.
- Pensla kanten med ägg, strö på sesamfrön.
- Grädda smördegen gyllene mitt i ugnen. Det tar cirka 15 minuter.
- Under gräddningen: Rosta valnötterna i torr stekpanna, låt svalna.
- Rör ihop färskost och Västerbottensost.
- Ta ut botten och låt den svalna.
- Bred ostkräm på botten, toppa med marmelad, rucola, nötter, bär och kallskuret.
Svartvinbärsglögg med rostad svartpeppar
4 portioner
- 1 l svartvinbärssaft, stark
- 1 kanelstång
- 5 gröna kardemummakapslar
- 4 nejlikor
- 4 stjärnanis
- 10 svartpepparkorn
- 1 liten bit ingefära, skivad
- 1 apelsin, skivad
Gör så här:
- Rosta svartpeppar i torr stekpanna.
- Värm saft och kryddor, dra kastrullen från spisen och låt dra en stund.
- Värm upp innan serveringen, sila bort kryddorna om du önskar.
- Garnera med apelsinskivor.
Ladda ner recept och inköpslista
Hämta Susannes recept och inköpslista inför helgernas kalas och uppesittarkvällar.
Vill du få mer inspiration av Susanne Jonsson?
Följ med in i Susannes skafferi.