Tjur och kvigor
Hushållningssällskapet Jönköping + 2 Lantbruk Lantbruksdjur

Tjurens hälsostatus avgör årets dräktighetsresultat

Oavsett när på året betäckningen sker i besättningen är tjurens hälsostatus helt avgörande för resultatet. Avelstjuren kan beskrivas som halva besättningen – och är därför en mycket värdefull individ.

Om en ny tjur ska köpas in till besättningen är det viktigt att planera noggrant. Ett inköp innebär alltid en risk att föra in smitta. Därför rekommenderas fyra veckors karantän innan tjuren får träffa övriga djur. Tänk dock på att han inte bör stå helt ensam. En ungtjur som köpts eller hyrts in kan med fördel få sällskap av några kvigor, som en mjukstart inför den större gruppen.

Anpassa gruppstorlek efter tjurens ålder

En tjur har en naturlig begränsning i hur många hondjur han klarar att betäcka. Ju mer erfaren tjuren är, desto fler hondjur kan ingå i gruppen. En vanlig tumregel är att tjuren kan betäcka lika många hondjur som han är i månader – till exempel 15 hondjur vid 15 månaders ålder.

Tjurar blir könsmogna vid 12–15 månaders ålder. För att vara säker på att han kan göra ett gott arbete rekommenderas att han är minst 15 månader vid betäckningsstart. Vill man använda tjuren tidigare kan ett spermaprov skickas in för att kontrollera kvaliteten.

Testiklarna växer som mest mellan 8 och 14 månaders ålder och har vid 24 månader nått cirka 90 procent av sin slutliga storlek. En fullvuxen och frisk tjur bör kunna göra 60–65 procent av hondjuren dräktiga inom de tre första veckorna, givet att gruppens storlek är anpassad efter hans ålder och kondition. Efter sex veckor bör samtliga hondjur vara dräktiga.

Besiktiga tjuren i god tid

För att uppnå goda resultat bör tjuren besiktigas i god tid, gärna 6–8 veckor före betäckningssäsongen. Han ska vara i gott hull – idealiskt hullpoäng 3–3,5 – och ha god kondition. Undvik snabba foderbyten under de två sista månaderna före betäckning, eftersom detta kan påverka spermiekvaliteten negativt.

Tjuren måste även vara frisk i ben och leder för att klara av att betäcka. Kontrollera testiklarnas placering, storlek och konsistens. Mät även pungens omkrets – det finns ett tydligt samband mellan omkretsen och tjurens fertilitet. För liten omkrets vid 12 månaders ålder kan vara en varningssignal.

Intressant nog visar forskning att testikelstorlek också har ett samband med när kvigor blir könsmogna. Ju större testikelomkrets hos tjuren, desto tidigare kommer kvigan i brunst.

Håll uppsikt under betäckningsperioden

Det är inte alltid lätt att se när betäckning sker, då det ofta sker nattetid och vissa tjurar kan vara lite blyga. En tjur hoppar i snitt 10 gånger per brunst och varje betäckning varar i cirka 2,8 sekunder. Var därför uppmärksam på hondjur som brunstar om – det kan vara ett tecken på att tjuren inte fungerar optimalt.

Blåtunga påverkar fertiliteten

Blåtunga är en sjukdom som kan drabba tjurar hårt. Feber i samband med sjukdomen kan förstöra spermierna, och det tar upp till två månader att ersätta dessa. I vissa fall kan skadorna i testiklarna bli bestående och leda till nedsatt fertilitet eller sterilitet.

Misstänker du blåtunga i besättningen – kontakta omedelbart veterinär för provtagning och utredning. Vaccinering kan vara ett alternativ i förebyggande syfte. Glöm inte att även tjuren ska vaccineras!

 

Text: Hanna Sjöholm