Hushållningssällskapet Västernorrland Okategoriserade

Strömmens gårdsmejeri får ta emot stöd från Guldsmeden John Erikssons Minnesfond

Något så ovanligt som mjölkfår finns på Strömmens gårdsmejeri i Boltjärn, Ånge. Gården är en av tre i Sverige som i dagsläget producerar ost från mjölkfår i större skala.
Christoffer Lindahl och Caroline Nielsen köpte gården 2018 och tog över den tidigare verksamheten med får och ostmejeri.
– Vi har lärt oss oerhört mycket under dessa år, säger Caroline och Christoffer stämmer in.
Paret hade inte någon erfarenhet av vare sig lantbruk eller osttillverkning och kom båda från heltidsanställningar, butikschef och bilförsäljare, så omställningen blev rätt stor.
– Men vi kände att vi ville göra något annat, och den önskan har verkligen uppfyllts, säger Caroline.
Det blir långa dagar med både mjölkning, djurskötsel, foderbärgning och ystning. Caroline är huvudansvarig för mejeriet och där görs ett flertal olika sorters delikata ostar. Nu under hösten ystar man 3 gånger i veckan. På helgerna är det marknader runt om som gäller för försäljning av ostarna. Det finns en gårdsbutik på gården och man levererar också ost till utvalda butiker. Närmast står SM i mathantverk i Borås på tur.
I dagsläget har man 162 tackor, därtill lamm och baggar. För ett år sedan tog man det nya stallet med mjölkgrop i bruk vilket var en stor investering men blev arbetsbesparande vid mjölkningen och man kan framför allt växa i djurantal.
Roligt att få belöningen ur guldsmed John Erikssons fond tycker de båda. Vad de 50 000 kronorna ska användas till vet man inte ännu, men lite ledigt skulle inte vara så dumt.