Stöd inom SAM-ansökan utökas nu till hela landet
Från och med 2025 kan vi nu även i Jönköpings län söka det stöd som kallas för precisionsjordbruk – planering. Detta stöd har tidigare bara varit sökbart inom nitratkänsliga områden men utökas nu till att vara sökbart i hela Sverige och Jönköpings län. För att kunna söka detta stöd behöver vissa saker vara på plats innan du sätter dig ner och gör din EU ansökan
För att kunna söka stödet behöver du följande:
Växtodlingsplan 2025 – en växtodlingsplan innehållande gödslingsplan, förfrukt och årets gröda, areal för varje skifte samt innehålla samma skiftesnummer i växtodlingsplanen som finns i EU ansökan, beräknat behov av grödan för fosfor och kalium. I planen ska även beräknat kväve finnas som behöver tillföras enligt uppskattad skördenivå, förfruktseffekt, mulljord (om du odlar mulljord) och långtidseffekt av stallgödsel. Det ska även finnas den mängd mineralgödsel, stallgödsel eller andra organiska gödselmedel som planeras att spridas på marken eller som spridits inför odlingssäsongen 2025. Till sist ska även mängden lättillgängligt kväve, fosfor och kalium i gödselmedlen finnas med i planen.
Växtodlingsplanen ska vara tillgänglig för kontroll senast sista ansökningsdag för SAM ansökan.
Växtnäringsbalans – Växtnäringsbalans baserad på uppgifter från en 12 månadersperiod under något av de tre (3) senaste åren. Det betyder att en godkänd växtnäringsbalans baseras på åren 2022, 2023 eller 2024 för nästa års ansökan.
Växtnäringsbalansen ska innehålla en beräkning av skillnaden mellan tillförda och bortförda produkter i växt- och djurproduktion som innehåller kväve, fosfor eller kalium och ska beräknas per hektar åkermark som används för produktion. Den ska även innehålla en beräkning av tillförsel av kväve genom kvävefixering.
Växtnäringsbalansen ska vara tillgänglig för kontroll senast sista ansökningsdag för SAM ansökan.
Markkartering – Markkarteringen får vara högst 10 år gammal. En ny markkartering måste vara gjord och där resultatet finns tillgängligt senast sista dagen för EU ansökan.
Markkarteringen ska innehålla alla skiften som du söker ersättningen för. Det ska vara minst 1 jordprov per hektar markkarterad mark, men på skiften som är mindre än 3 hektar, där jordprov tagits, räcker det med 1 jordprov. Provplatserna ska vara utmärkta och gå lätt att se antingen digitalt eller på en fysisk karta. Det ska finnas jordanalyser av pH, P‑AL (lättlösligt fosfor) och K‑AL (lättlösligt kalium). Skiften med ett åtagande för skyddszoner mot vattenområden och anpassade skyddszoner behöver inte ingå i markkarteringen
Markkarteringen med dess resultat ska vara tillgänglig för kontroll senast sista ansökningsdag för SAM ansökan.
Flytgödselanalys
Om du sprider flytgödsel på din mark, antingen från din egen besättning eller från en annan gård, ska minst en gödselanalys göras varje år. Gödselanalysen ska visa halterna av ammoniumkväve, fosfor och kalium i flytgödseln. Analysen får inte vara äldre än 1 år.
Reglerna för 2025 är inte uppdaterade på Jordbruksverkets hemsida ännu. Reglerna för 2024 var att gödselanalysen skulle finnas tillgänglig för kontroll senast sista ändringsdag (17 juni). Med högsta sannolikhet gäller samma förutsättningar för 2025, dvs att analys skall finnas tillgänglig senast sista ändringsdag.