Smakrikt med äpplen och höstens råvaror – recept från Susanne Jonsson
Kolla in TV-kocken Susanne Jonssons härliga recept på läckerheterna som hon tillagade på årets Skördefest och Äpplets dag på Öjebyn Agro Park.
Här får du tips på hur du kan förädla dina äpplen och grönsaker på spännande sätt – från krämigt äppelsmör till picklade grönsaker och värmande äppeldricka. Inspireras av höstens smaker och testa dig fram med dina favoritkryddor!
Äppelsmör
- 2 kg äpplen
- 1 liten bit färsk ingefära, skivad
- 5 dl äppelmust
- 2,5 dl äppelcidervinäger
- 1 ekologisk citron, rivet skal och saft
- 1 vaniljstång, delad och urskrapad
- 1 tsk kardemumma, mortlad
- 1 kanelstång
- 2 dl strösocker
- 1/4 tsk salt
Tvätta och skär äpple i mindre bitar med kärnhus och skal. Lägg i en gryta med ingefära, häll på must och vinäger. Sjud cirka 30 minuter eller tills äpplena är mjuka.
Mixa med stavmixer och passera genom en sil ner i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser och sjud under omrörning tills moset är krämigt. Det tar cirka 1-2 timmar. Häll upp på väl rengjorda, steriliserade glasburkar. (Diska burkarna väl, sätt i ugnen, slå på ugnen och låt den bli 110 grader, låt dem stå där 20 minuter. Jag brukar koka locken en minut i vatten).
Förvara äppelsmöret i kylen eller frys in.
Andra goda kryddor är timjan, rosmarin, mynta, ingefära eller kryddnejlika.
Picklade grönsaker med timjan
- 3 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 1 dl ättiksprit, 12%
- 1 bit ingefära ca 10 cm.
- 500 g grönsaker tex morötter, blomkål, betor
- några kvistar timjan eller dillkoronor
Koka upp vatten, socker och ättiksprit. Tvätta och skiva eller dela grönsaker och ingefära, varva med timjan i en glasburk.
Häll på den varma lagen. Låt svalna och förvara i kyl. Klart att äta efter ett par timmar. Håller ett par veckor i kylskåp.
Servera till allt du kan komma på. Grytor, stekar, pålägg, smörgåsar, kallskuret-allt som picklad smak passar till.
Picklade äpplen & lingon med ingefära
- 3 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 1 dl ättiksprit, 12%
- 2 dl lingon
- 2 kanelstänger
- 1 bit ingefära ca 10 cm.
- 500 g äpplen
- 1 litet knippe dill eller dillkronor
Koka upp vatten, socker, ättiksprit, lingon och kanel. Tvätta och skiva äpplen och ingefära tunt, varva med dill i en glasburk.
Häll på den varma lagen. Låt svalna och förvara i kyl. Klart att äta efter ett par timmar. Håller ett par veckor i kylskåp.
Servera till allt du kan komma på. Grytor, stekar, pålägg, smörgåsar, kallskuret-allt som picklad smak passar till.
Tips! Jag skivar äpplen och ingefära med mandolin när jag gör mindre mängder, men det fungerar bra med tunnaste skivinsatsen till matberedaren. Äppelskal och ingefära kan vara lite ”sega” om mandolinen inte är jättevass och då kan du skala dem innan. Jag gillar att behålla skalet och kärnhus på äpplena, så skivar jag dem tvärs över när det funkar. Är det större äpplen skivar jag dem från sidan. Det finns en skyddshandske anpassad till just mandolin för att undvika att skära sig eller så använder du hållaren som följer med.
Värmande äppeldricka, 4 port
- 1 l äppeljuice
- 1 kanelstång
- 1 liten bit ingefära, skivad
Värm samtliga ingredienser i en kastrull. Servera direkt eller häll upp på termos. Om du önskar kryddigare smak så låter du den stå ett tag och värmer på igen innan servering. Jag brukar lämna kvar kryddorna i termosen så fortsätter de att ge smak.
Tips! Experimentera med dina favoritkryddor och smaker, varför inte testa vanilj, citron eller kardemumma? Du kan även använda en påse färdiga glöggkryddor, extra gott och härligt värmande när snön kommer och adventstiden närmar sig.
Recept: Susanne Jonsson (Susannes Jonssons Instagram)