HIR Skåne + 1 Okategoriserade

Rådgivarnas viktigaste marknadstips inför 2024

Det händer mycket i vår omvärld som påverkar priserna på såväl spannmål som olja-, gas- och andra insatsvaror i lantbruket. Och det går fort. I en helt ny webbsändning sammanfattar marknadsbevakaren Anders Pålsson och ekonomen Oscar Friberg de viktigaste faktorerna som påverkar marknaden 2024.

Med låga arealer höstvete i Ukraina, USA och västra Europa hänger årets vetepris på hur bra skörd Ryssland får. Ryssland är det enda land med stor höstvetesådd och därmed blir de den största spelaren på marknaden när priserna sätts.

Låga höstsådda arealer innebär en allt större vårsådd. Just nu ser kalkylen bäst ut för grynhavre men mycket kan hända.

De stora svängningarna på oljemarknaden beror mycket på vad som händer i Mellanöstern men det stundande valet i USA kan också komma att påverka. När det kommer till gödningspriset så ser vi nästan sommarpriser just nu. Det låga gaspriset gör att tillverkningskostnaderna hålls nere och om man inte redan köpt gödning kan det vara bra att passa på nu.

När ser vi räntesänkningar? Det har vi givetvis inte svaret på men USA brukar vara först med att sänka och därefter följer andra marknader. Ränta och inflationstakt är två viktiga faktorer för vår krona och målet är att den ska stärkas, något man ska ha i åtanke om man låser sitt EU-stöd.

Fler tips och analyser ger Oscar Friberg och Anders Pålsson i sitt marknadsbrev som ges ut 40 gånger om året. Läs mer på hirmarknad.se