
Solbruk i vårt jordbrukslandskap välkomnar Jordbruksverkets initiativ
I pressmeddelandet ”Skyddet av jordbruksmark måste stärkas – Jordbruksverket föreslår ändring i miljöbalken” uttrycker Jordbruksverket en positiv inställning till solsambruk. De framhåller att skyddet av jordbruksmark behöver stärkas och ser solsambruk som en möjlig lösning. Vidare betonar de sitt ansvar för att säkerställa att rätt förutsättningar finns på plats för att solbruk ska kunna bedrivas. För att detta ska vara möjligt behövs en ökad kunskap om solbruksanläggningar och om dess påverkan på mark och gröda. Jordbruksverkets initiativ välkomnas av projektet Solbruk i vårt jordbrukslandskap.
I projektet solbruk i vårt jordbrukslandskap kommer det att testas olika typer av solsambruk, eller solbrukssystem som det också kallas, i en nordisk kontext. Solbruk är en kombination av solenergiproduktion och jordbruk på samma markyta. Det innebär att solpaneler installeras på jordbruksmark på ett sätt som gör det möjligt att samtidigt bedriva odling under och/eller mellan panelerna.
– Den kunskap vi samlar in om solbruk i projektet hoppas vi kunna bidra till Jordbruksverkets fortsatta arbete och i utformningen av ett eventuellt stöd, säger projektledare Håkan Cajander, Hushållningssällskapet Halland.
I projektet kommer det att skapas fyra demonstrationsmiljöer som tillsammans bildar ett Living lab för solbruk i Sverige och Danmark. Två av dessa demonstrationsmiljöer kommer att finnas i Halland. Länsstyrelsen i Hallands Län har godkänt anläggandet av en demonstrationsmiljö vid Munkagårdsgymnasiet, Tvååker.
– Först ska en arkeologisk utgrävning genomföras innan byggnationen startar. Målsättningar är att ha demonstrationsmiljön färdig under hösten 2025.
I anslutning till demonstrationsmiljön ligger Solsidan 1, en traditionell solcellsanläggning. Under våren kommer olika försök att starta för att utreda möjligheterna med odling och biologisk mångfald i den befintliga anläggningen.
– Ett solbrukssystem kommer att finnas på marken i kanske 30–40 år, därför är det väldigt viktigt att solbruk tar sin utgångspunkt i vetenskapen och i beprövad erfarenhet. Detta saknas i stor utsträckning i en nordisk kontext, säger Håkan Cajander och fortsätter:
– Därför är det glädjande att vi redan nu kan genomföra försök på Solsidan 1 och i de andra demonstrationsmiljöerna i projektet.
Projektet Solbruk i vårt jordbrukslandskap är ett Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak projekt och medfinansieras av EU. Projektet påbörjades under sensommaren 2024 och avslutas i juni 2027. Projektet är gränsregionalt och bedrivs både i Sverige och Danmark med partners från båda länder. Klicka här för att komma till projektets webbsida.
Projektpartners i Solbruk i vårt jordbrukslandskap: Hushållningssällskapet Halland (projektägare), European Energy, Green Agro and Transport ApS, HighFive Innovationsarena, Högskolan i Halmstad, Munkagårdsgymnasiet (Region Halland), RISE, Samsø kommune och Varberg Energi.
Kontaktperson: Håkan Cajander, Hushållningssällskapet Halland.
Tel: 035 465-15.
Mail: hakan.cajander@hushallningssallskapet.se