Pressinbjudan: Medstugan öppet för allmänheten – Historiska visningar, musik och författarsamtal!

Hushållningssällskapet Jämtland bjuder in pressen att delta i Sommarfröjd på Medstugan, på Medstugans Egendom den 29 juni 2024 kl. 11:00 – 16:00

Välkommen till en av Sveriges största sammanhängande egendomar. Med sina över 15 000 hektar består egendomen av 14 % av ytan i Åre kommun. Under evenemanget kommer besökarna att kunna ta del av historiska visningar i Liljevalchs jaktvilla, livemusik, kolbulle och fika, författar samtal med Karin Härjegård och Anna Stjernström, ponnyridning och ansiktsmålning för barn, vandra en biologisk mångfaldspromenad med kunniga Ninni Nordlund och träffa kokboksförfattaren Emilia Nilsson som skrivit Pangmat.

-Vi ser mycket fram mot en härlig sommarfest! Vi längtar efter att få dela med oss av jaktvillan som annars är stängd för allmänheten och att dela med oss av vår kunskap om denna fantastiska plats i fjällen, säger Linnéa Follinger från Hushållningssällskapet Jämtland.

De finns nåt för både vuxna och barn och alla är välkomna!

Om Medstugans Egendom:
Carl Fredrik Liljevalch, en framstående industrimagnat, utvecklade ett intresse för att förbättra jordbruket i fjällbygden och började köpa mark i byn Medstugan, främst skog och fjällmark. Därmed byggde han upp det som Medstugans egendom idag. Liljevalch avled år 1909 och samma år blev Jämtlands Hushållningssällskap ägare till Medstugans egendom genom donation. Avsikten med gården på Medstugan var att bygga upp ett mönsterjordbruk i fjällmiljö där det bedrevs försöksverksamhet med både växtodling och husdjursskötsel. Han byggde upp ett helt litet samhälle bestående av, ladugård för 20 kor, stall, magasin, vagnsbod, torvströhus, visthusbodar, såghus, förvaltarbostad, bostadshus och slutligen 1908 även ett mejeri.

Vid eventuella frågor är Linnéa Follinger (063-15 52 11) och Julia Pearson (063-15 52 06) tillgänglig för att svara.